Književni konkurs Kulturnog centra za nagradu “Laza K.Lazarević”

Kulturni centar iz Šapca raspisuje književni konkurs za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku i dodeljuje nagradu „Laza K. Lazarević“ koju čine plaketa i novčani iznos od petstotina evra u dinarskoj protivvrednosti. Pripovetke moraju biti otkucane u tri primerka, najviše do deset strana, potpisane šifrom, a u posebnom kovertu razrešenje šifre. Na konkurs se mogu javiti samo autori koji su do sada objavljivali u književnim časopisima ili zbirkama, blogovima ili kolumnama, elektronskim ili klasičnim izdanjima dok rukopise koji se ne vraćaju slati na adresu: Kulturni centar, Gospodar Jevremova 12, 15000 Šabac, sa naznakom za književni konkurs. Konkurs je otvoren mesec dana od dana objavljivanja teksta konkursa u Kulturnom dodatku Politike. Više od četvrt veka koliko se dodeljuje književna nagrada „Laza K. Lazarević“, Kulturni centar je praveći zaokret ka savremenim kulturnim praksama i njenim organizacionim strategijama redefinisao karakter ove nagrade a gošća ovogodišnje književne rezidencije biće književnica Milica Vučković iz Beograda.

A.Giner

O gošći

Milica Vučković je diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku zidno slikarstvo u klasi profesora Miroslava Lazovića na kojem je zatim završila i master studije, a kasnije i doktorirala na programu teorije umetnosti i medija. Članica je umetničkog udruženja ULUPUS sa statusom samostalne umetnice a iza sebe ima preko deset samostalnih izložbi i nekoliko scenografija. Od 2021. radi kao saradnik na predmetu crtanje i slikanje, odsek scenografija u klasi profesora Marka Lađušića na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Pored vizuelnih umetnosti veoma uspešno se bavi  i književnošću. Prvu zbirku kratkih priča „Roj“ izdala je 2014. godine, a  2017. dobija prvu nagradu na „Biber“ regionalnom konkursu za kratku priču, za priču pod nazivom „Jedu ljudi i bez nogu“.Pored pripovedaka napisala je romane, „Boldvin“ (2018) sa kojim je ušla u dva najuža izbora za „Vitalovu“ nagradu i nagradu „Biljana Jovanović“ i „Smrtni ishod atletskih povreda“ (2020) sa kojim je ušla u uži izbor za „NIN“-ovu nagradu, nagradu „Beogradski pobednik“, i sa kojim je osvojila Vitalovu naradu, odnosno nagradu „Zlatni suncokret“ za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2021. godini. Piše i prozu i poeziju. Pesme su joj objavljene u par književnih časopisa: Fantom slobode, Pančevački rukopisi, Povelja i Sent.

Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom. Za sebe kaže da „uvek voli da sedi u ćošku“ jer se tako najbolje posmatra svet, navodi se u najavi programa na sajtu Kulturnog centra.

 

Exit mobile version