Kazablanka na brdovitom Balkanu  

Rijaliti Srbija

Beograd. Decembar. Stara 2022. godina je pospremljena u korpu za otpatke a Nova 2023. nestrpljivo čeka pred vratima. Ali, unutra su već razni sumnjivi tipovi koji su ušli preko krova pa kroz dimnjak glumeći Deda Mraza i kroz kanalizacione cevi poput pacova, krišom naravno, kao pravi uljezi.

To su špijuni belosvetski i međuplanetarni, nezvani gosti u našoj bestragiji, našem malom ali zato bednom domu, u zlatnom dobu koje samo u Srbilendu postoji i nigde više. Sa svih strana su se sjatili ti žbiri, i sa Istoka i sa Zapada, a bogami ima i onih iz drugih galaksija, sa mesta dalekih ali srcu bliskih.

Ističu se veselnici sa planeta Melmak i Kanca Manca. Ovi prvi neobično vole mačke (na loš način) a ovi drugi dečije igračke (na razne načine). I svi su došli kod nas da nas špijuniraju jer ovde se kriju najveće Zemaljske i međuzvezdane tajne. Mi, mali, normalni i neobavešteni građani o tome, naravno, ne bismo imali pojma da nas naš Predsednik, samozvani Vrhovni komandant i Onaj koji se u sve meša i sve zna nije obavestio i to preko televizija sa nacionalnom frekvencijom u jednom od svojih bezbrojnih obraćanja.

Dakle, javno da javnije ne može biti. Nema laži, nema prevare. Beograd je, reče On, tih prazničnih dana ličio na legendarnu Kazablanku iz 30-ih i 40-ih godina prošlog veka kada su ljudi svih fela uplašeni za svoj život zbog nadolazećeg Svetskog rata bežali preko Velike vode (do slobode) a iz Kazablanke kao odskočne daske za spas. I tada su špijuni i ovi i oni vršljali sve u šesnaest e ne bi li sakupili što više korisnih informacija za svoje obaveštajne službe, ali to je bila dečija igra za ovo što se ovih dana zbiva u našem glavnom gradu jer je to kod nas poprimilo i kosmičku dimenziju.

Cela vasiona želi da sazna šta se to u Srbiji dešava, šta se krije iza idilične, u ružičasto obojene, slike stvarnosti u ovom šupku sveta gde Jedan čovek (001, Vučić, Aca Vučić) vedri i oblači i poseduje sve tajne zamislive i nezamislive, gde u pesmi „cveta limun žut“ a zapravo se bezobrazno ali šarmantno rudare litijum i zlato i zagađuje priroda (i društvo) kao da sutra ne postoji. A Vrhovni sve to priča sa osmehom site ajkule, spokojan jer zna da je nenadjebiv i da nikakvi špijuni amateri njemu Profesinalcu ne mogu doći glave niti otkriti šta sve On u njoj krije, šta sanja a šta mu se, kad je sam sa sobom, događa. I za to, ako negde ipak procuri, ima leka njegova apoteka, sve će to drug Vulin, šef BIA, Balkanski špijun, Ilija Čvorović 21-og veka, da reguliše očas posla.

Nikada ta špijunska bulumenta neće saznati da je naš Predsednik već halalio (otpisao) Kosovo – ostali samo dugmići, da je rasprodao prirodna i sva druga bogatstva države i naroda budzašto e da bi doveka ostao na vlasti, da mu se „dijete“ Danilo, matori konj od 24 leta, druži sa kriminalcima (šta zna dete ko je Belivuk i ostali „mesari“) a i da je i On lično ali nezvanično Šef mafije, da laže i kad ne zine, da sve mrzi i da njega niko ne voli, da se van zemlje kurči i predstavlja kao veliki Jebač a da u stvari samo opravdava navijačku parolu: Vučiću, pederu!, dok u svojoj državi kojoj je na čelu i pred svojom beslovesnom publikom radi to isto pakujući te obmane u šareni papir patriotizma i stalne i uporne borbe ne za rejting, božesačuvaj, nego za dobrobit građana i građanki, ne spava i ne vrši (nikad!) ni malu ni veliku nuždu, jede s nogu (preferira boršč) i sve te tajne, i mnoge druge, sačuvaće samo za sebe jer niko, ali baš niko, ne sme da sazna ono što On zna.

I zato špijuni svih zemalja i planeta širom galaksija, jebite se, fudbaleri! Nije vam ovo Kazablanka, ovo je Beograd, Srbija, Aleksandar od Čipuljića, bre! Nema ovde posla za vas, džaba ste dolazili a džaba ste i krečili. Naše, tačnije Acine, tajne ostaju nama i njemu skoro pa zauvek. A to što je istorijski fakat da se zaklela zemlja raju da se sve tajne kad-tad saznaju, e to…

Piše: Dragan Karalazić

 

Exit mobile version