Katarina Dubljanin, glavni gradski urbanista

Izmeštanje parkinga doprineće boljem uređenju javnog prostora

Na sednici Gradskog veća grada Šapca održanoj u četvrtak usvojen je predlog Odeljenja za inspekcijske i komunalno- stambene poslove za izmeštanje parkinga sa trotoara na kolovoz u Karađorđevoj ulici u Šapcu. Preme rečima glavnog gradskog urbaniste Katarine Dubljanin ova ideja će biti brzo realizovana. Budući da su pešaci prioritetna kategorija u samom centru grada, trotoar pripada njima, a njegovo zauzimanje od strane automobila je nehumano i necivilizacijski. Osim toga, ona ističe da se ovim činom povećava bezbednost pešaka, kao najbrojnijih učenika u saobraćaju u tom delu grada.

-S obzirom na to da imamo dovoljno širok kolovoz, postoje uslovi za podužno parkiranje sa leve i desne strane u delu Karađorđeve ulice, od raskrsnica sa ulicama Vlade Jovanovića i Kneza Miloša, do raskrsnice sa ulicama Prote Smiljanića, Miloša Pocerca, Pop Lukina i Kajmakčalanska. Do sada je postojalo 70 parking mesta, a izmeštanjem parkinga sa trotoara na kolovoz obezbediće se 61 mesto za parkiranje. Pored toga, uvodi se naplata takse za parkiranje na kolovozu u ulici Kneza Miloša, od raskrsnice sa Karađorđevom do raskrsnice sa ulicom Kraljice Marije, kod zgrade Navipa, a reč je o novih osam parking mesta. Broj parking mesta se neće promeniti, a dobićemo mnogo bolje uredjen javni prostor- rekla je Dubljaninova.

Ona je izrazila nadu da će u perspektivi Karađorđeva ulica biti pretežno pešačka zona, te da će to ostaviti prostora za proširenje šetališta, postavljanje letnjih bašti, a samim tim i lepši i funkcionalniji izgled užeg gradskog jezgra.

D.Dimitrijević

Exit mobile version