Kasni plata u PZP Valjevo, radnici u štrajku:

Putevi Srbije obustavili isplate Preduzeću za puteve Valjevo

Zbog kašnjenja u isplati zarada za januar, u utorak je u Preduzeću za puteve (PZP) Valjevo održan jednočasovni štrajk upozorenja. Kako smo, od sindikalista koji su štrajk organizovali, uspeli da saznamo, od kraja decembra prošle godine, niko u PZP-u nije dobio ni dinar. Osim plata, duguje im se novac za putne troškove, dnevnice, novac za topli obrok…
Prema nezvaničnim informacijama, do kašnjenja isplata zarade došlo je nakon što je preduzeće Putevi Srbije obustavilo sve transakcije ka ovom preduzeću, iako prema našim saznanjima nije došlo ni do kakvih smetnji u poslovanjima.
„Štrajk upozorenja podržali su članovi Samostalnog sindikata i u narednim danima najavljujemo i generalni štrajk radnika ako, u međuvremenu, zarade ne budu isplaćene“, kaže Zoran Filipović, predsednik Samostalnog sindikata u PZP Valjevo.


Ovo preduzeće trenutno zapošljava oko 500 radnika.
Tek nakon nekoliko dopisa sindikata upućenih rukovodstvu firme, stiglo je saopštenje, koje je potpisao direktor Milan Mitrović, u kome se kaže da je razlog kašnjenja isplate zarada radnicima neizmirena dugovanja države prema Preduzeću za puteve Valjevo, odnosno, preduzeće Putevi Srbije duguje preko 500 miliona valjevskom preduzeću.
Snežana Stojšić iz sindikata „Sloga“ potvrdila je za N1 da od kraja decembra radnici „nisu dobili ni dinara“.
„Ne samo plate, nije bilo ni putnih troškova, topli obrok… Radnici, kojima je ugovor o radu na određeno vreme ovih dana istekao, taj ugovor nisu mogli da produže. Radi se o stotinak radnika. Nešto se ozbiljno dešava? Čekaćemo još do kraja ove nedelje, pa ćemo videti šta nam je činiti“, kaže Stojšić.
„Preduzeće je osnovano 1961. godine sa osnovnom delatnošću održavanje, rekonstrukcija i izgradnja javnih puteva, mostova, propusta i drugih objekata u funkciji korišćenja javnih puteva.


Krajem 1974. godine, udruživanjem sa Preduzećem za puteve „Beograd“, postaje Osnovna organizacija za održavanje i rekonstrukciju puteva u sastavu istog.
Godine 1985. OOUR „Valjevo“ sa OOUR „Putogradnja“ iz Valjeva formiralo je OOUR za puteve „Valjevo“, u okviru Preduzeća za puteve „Beograd“.
Početkom 1990. se osamostalilo i od tada posluje pod nazivom Preduzeće za puteve „Valjevo“ sa p.o. Valjevo, sve do 16. juna 2005. godine, kada je privatizovano na aukcijskoj prodaji, od kada posluje kao Preduzeće za puteve „Valjevo“a.d. Valjevo.
Od 5. avgusta 2005. posluje kao akcionarsko društvo“, prenosi portal N1.
Štrajku zaposlenih prethodilo je navodno saopštenje direktora Preduzeća za puteve Valjevo, u kom se navodi da je za ovakvu situaciju u preduzeću kriv Dragan Milovanović Crni, inače bivši zaposleni, koji je učestvovao u blokadi mosta tokom građanskih protesta u novembru prošle godine.
Direktor je još naveo da razlozi za kašnjenje u isplati od njihovog investitora nisu poznati, jer „do sada nisu dobili ni jednu ni pismenu ni usmenu zvaničnu informaciju“. Takođe, direktor je naveo da sa strane PZP-a nije bilo nikakvih poslovnih propusta koji bi mogli da dovedu do ovakve situacije. Ipak generalni direktor iskoristio je priliku da sa radnicima podeli nezvaničnu informaciju koju je dobio, a to je da je zamrzavanje isplata zapravo kazna Ministarstva prema ovom preduzeću „jer je njihov radnik Dragan Milovanović Crni učestvovao na građanskim protestima“.
„Nezvanično i neformalno nam je saopšteno da su problemi nastali kao posledica dešavanja na Šabačkom mostu u novembru prošle godine, kada su se održavali građanski protesti u kojima je učestvovao naš zaposleni Milovanović Dragan – Crni, sa prebivalištem iz okoline Šapca“, naveo je generalni direktor Milan Mitrović.
U neformalnom razgovoru direktora PZP-a i novinara „Podrinskih“, došli smo do saznanja da je saopštenje lažno, te da ga „on nije potpisao“.
Tvrdnje advokata Dragana Milovanovića Crnog, Vladimira Terzića su drugačije.
„Moj klijent je došao do saznanja da je to originalni dokument. Taj papir bio je okačen na oglasnoj tabli u ogranku PZP-a u Dublju, i potvrdu je Crni dobio od svojih kolega koje ne želi da imenuje. Na ovo gledamo kao pokušaj da se Crni okarakteriše kao krivac za nešto za šta nije kriv. Zlonameran je pokušaj da se on zavadi sa bivšim kolegama, a podsetiću, on više nije zaposlen u PZP „Valjevo“, rekao je Terzić za Podrinske.
Đ.M.

 

Exit mobile version