„Kakav kupleraj“ 5. aprila u Šabačkom pozorištu

Druga premijera ove godine

Druga ovogodišnja premijera u produkciji Šabačkog pozorišta zakazana je za četvrtak, 5. april, kada će na Velikoj sceni biti izveden komad „Kakav kupleraj“ po tekstu Ežena Joneska, u režiji Ivana Vukovića. Zanimljivo je da već četvrt veka na sceni u Šapcu živi Joneskov tekst kroz  jednu od najstarijih predstava u Srbiji „Ćelava pevačica“, čije je poslednje prikazivanje u okviru projekta „Krugovi“ okupilo 230 gledalaca i pozicioniralo je kao drugu po gledanosti. 

Kako je objasnio reditelj Vuković, komad „Kakav kupleraj“ je iz ’72 godine,  pre desetak- petnaest godina je preveden i prvi put se igra na našim prostorima.

-Jonesku je veliki, širok pisac, duhovit, kod njega je sve podložno smehu, ne postoji ništa toliko sveto da mu se ne može nasmejati, ništa tako važno da ne mogu da mu se provere temelji, tako da je bilo veoma zanimljivo raditi sa ansamblom na stvaranju ove predstave. „Kupleraj“ je duhovita avantura jednog usamljenika, komad o čoveku koji dobije veliko nasledstvo i život bi nakon toga trebalo da mu bude savršen, ali ga to još više udalji od ljudi. Nažalost, on do kraja propusti sve prilike da se spoji s bilo kim. Trudili smo se da pokrijemo sve vrste našeg opšteg kupleraja, svi patimo od moralnog, ali smo želeli da pokažemo neke druge, medijske, političke kupleraje, sva ta korišćenja najstarijeg zanata, ali u nekoj drugačijoj formi- naveo je Vuković i dodao da je tema revolucije veoma važna u predstavi, kao tajno oružje, mamac da se što duže ostane u žabokrečini, zamagljivanje očiju, nešto čime se maše ispred nosa narodu, kako bi se strpeo, jer će doći revolucija, a sa njom dobri i pošteni.

U predstavi, uz provereno dobar ansambl Šabačkog pozorišta, igra i gostujuća glumica iz Narodnog pozorišta u Subotici Minja Peković. Prevodilac je Tatjana Šotra, dramaturg Slobodan Obradović, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Ivana Mladenović i kompozitor Vladimir Petričević.

Kako je istakao v.d. direktora Šabačkog pozorišta Aleksandar Stanković, ambiciozan početak godine zahteva i takav nastavak. On je napomenuo da je 27. mart, Svetski dan pozorišta, prava prilika da se najavi još jedna premijera, ali se osvrnuo i na projekat „Krugovi“.

-Oko 3.000 gledalaca pratilo je 19 predstava, među kojima je najgledanija bila dečija predstava „Hajduci“ (300 dece), „Ćelava pevačica“ (230 gledalaca), dok je predstavu „Perikle“ gledalo preko 200 ljudi. Činjenica da su najviše pažnje privukle dečije predstave i komedije govori nam o željama publike, te ćemo o tome razmišljati i u budućnosti, kada budemo kreirali repertoar za narednu sezonu- naveo je Stanković.

Narednog meseca, od 16. do 23 aprila, Šabačko pozorište domaćin je festivala „Pozorišno proleće“, kada će biti prikazana i predstava rađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Prištini „Banović Strahinja“. Na repertoaru festivala naći će se pet beogradskih, dve šabačke i jedna novosadska predstava.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version