Kada čovek svojom snagom sebe iznenadi

Predstava „Petrijin venac“ drugog dana festivala

Predstava „Petrijin venac“, prema istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića, u dramatizaciji Mile Mašović Nikolić i režiji Bobana Skerlića Ateljea 212, izvedena je drugog dana „Pozorišnog proleća“, 9.aprila. Priča o Petriji, koju tumače Marta Bjelica (mlada), Jovana Gavrilović (gradska) i Milica Mihajlović (udovica), je priča o ženi koja je neuka, priprosta, čiji je govor nepravilan, a razmišljanje praznoverno. Ona se bori za opstanak u surovom, patrijarhalnom svetu, njen život je obeležen tragičnim događajima, ali uprkos tome nastoji da savlada sve prepreke koje se pred nju postavljaju.

Marta Bjelica, mlada Petrija koja živi na selu, potčinjena, u patrijarhalnom svetu, ugušene slobode, trpi nametnute okolnosti. Iako oterana od supruga Dobrivoja (Ivan Marković) zbog verovanja da je odgovorna za smrt njihovo dvoje dece, pronalazi izlaz.

-Njenu pasivnost i odluku da trpi doživljavam kao njen izbor, život na drugačiji način i bez te vrste radosti, jer je još uvek u grču pred nečim što je nepoznato. Život i okolnosti su je naterali da nešto mora da izdrži, ali ne uskraćuje sebi priliku da se raduje kad može na svoj način. Mogla je ona ranije da ode i bude oterana da je htela- navodi Bjelica, koja veličinu lika vidi u načinu na koji se suočava sa tim ličnim tragedijama.

Gradska Petrija je različita po trenutnim okolnostima u kojima se nalazi, ali ne može da zamisli svoj lik bez preostale dve, „mlade“ i „udovice“, tu su „jedna za drugu i treća za prvu“.

-Mi živimo isti život, prolazimo isto iskustvo, kao i u životu. Sam sebe povremeno iznenadiš u nekim situacijama, koliko snage smogneš da nešto prebrodiš i koliko slabosti se odjednom u tebi stvori da nešto ne možeš da prebrodiš. To je taj trijalizam- objašnjava Gavrilovićeva, koja prezentuje period novog životnog iskustva, novi vremenski i prostorni okvir za protagonistkinju.

Upoznaje Ljubišu (Tihomir Stanić), koji joj, iako stariji, nudi priliku da „jednu drugom pripomognu i provedu bar neko vreme zajedno“. Iako ima njegovu podršku i sigurnost, odlazi sa Mišom (Igor Đorđević), koji zbog nezgode gubi najpre fizičko zdravlje, potom i posao, odaje se alkoholu i tuče je svakodnevno. Njegova tragična sudbina preliva se na Petriju, ali ona ipak nalazi snage da se izdigne iz naizgled bezizlazne situacije.

-Ova predstava, zbog toga kako je precizno rediteljski, dramaturški, glumački i produkciono napravljena, jedna je od onih zbog kojih se vredi baviti pozorištem. Ona je već svojom strukturom sebi obezbedila dug i srećan život- smatra Stanić.

Mihajlovićeva se nadovezuje rečima da njih tri nikad ne znaju dokle će da stignu.

-Mi se dobacujemo emocijom i dopunjujemo jedna drugu. Za nas je svako igranje dogovoreno do najsitnijih detalja i uvek nas iznenađuje. Uzbudljivo je što smo nas tri, tako različite, dobile priliku da tumačimo istovremeno jedan takav inspirativan lik i prosto se prelivamo i zavisimo jedna od druge, tumačeći istu sudbinu- ističe Mihajlovićeva.

Čovek je živina koja voli da živi i iz svake tragedije nađe izlaz u nekoj kakvoj- takvoj životnoj radosti, poručuje se na kraju. Uloge tumače i Jelena Rakočević, Isidora Minić, Branislav Zeremski i Vladislav Mihailović.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version