Još jedna smrt usled kovida- 19, Zavod za javno zdravlje traži zatvaranje fabrike „Jazaki“ zbog 73 zaražena radnika

Registrovano 102 novoobolela, pet pacijenata na respiratoru

Na teritoriji grada registrovano je 102 novoobolela lica, od čega su za 33 stigli rezultati od 4. i 5. jula, što znači da je trenutno više od 900 lica zaraženo kovidom- 19. Oni imaju oko 1.800 kontakata nad kojima Dom zdravlja i Policijska uprava vrše zdravstveno- medicinski nadzor. Sa novim smrtnim slučajem, ukupan broj preminulih u novom talasu epidemije je pet ljudi. U Opštoj bolnici hospitalizovano je 220 pacijenata, od kojih 25 lica nisu iz Šapca, a pet osoba je na respiratoru, saopšteno je na konferenciji za novinare u sredu u dvorštu Gradske kuće.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović napomenuo je da nije dobio podatak koliko je Šapčana u beogradskim bolnicama, te da ga očekuje do sutrašnje konferencije za novinare. On je rekao da je intenzivna borba za dodatne testove od 24. juna do 3. jula dala rezultat, te da je rešen i problem kapaciteta laboratorije, koja će sada moći da obradi 250 analiza dnevno, od čega 150 za Šabac i 100 za pacijente iz okruga.

-Danas je stigla preporuka Zavoda za javno zdravlje da se zbog nestabilne epidemiološke situacije, 73 pozitivne osobe, zatvori fabrika „Jazaki“ na 14 dana. Mi smo to uzeli u razmatranje, spemni smo da primenimo tu meru, ali sam smatrao da je moja obaveza kao gradonačelnika da o toj novonastaloj situaciji izvestim krizni štab Vlade. Pozvao sam i premijerku i rekla je da će razmotriti tu prijavu. S obzirom na to da je to međunarodna i velika kompanija koja zapošljava 3.000 ljudi, deo državnog projekta, važno je da znaju činjenice. Očekujem odgovor po kome ćemo kao Štab postupiti- podvukao je Zelenović.

U kovid ambulanti Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ pregledano je 248 pacijenta sa simptomima koji ukazuju na infekciju tim virusom. Uz odobrenje Veterinarskog specijalističkog instituta, PCR testom testirano je 120, a serološkim šest pacijenata. Od 100 testiranih juče 60 je pozitivno.

-Dobili smo zaostale 43 analize od 4. jula iz KC „Vatreno oko“, 41 pozitivan i dva negativna nalaza. Apelujem na sugrađane da se javljaju izabranim lekarima. Ukoliko oni nisu u svojim ambulantama, javljaju se tamo gde je njihova kartoteka. Bitno je da hronični bolesnici redovno poručuju svoju terapiju, mogu i telefonom. Služba hitne medicinske pomoći odvozi teške pacijente do Loznice i Valjeva, pa je važno da rasteretimo zdravstvene radnike koji se trude da svakome izađu u susret. Apelujem na opreznu vožnju, da smanjimo saobraćajni traumatizam i akutna stanja. Stariji bolesnici i hroničari ne treba da izlaze u sunčanim danima kako bi izbegli da dobiju sunčanicu. Preporučujem im da uzimaju vitaminsku terapiju i unose dosta tečnosti- istakla je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da je komunikacija sa privrednicima na dnevnom nivou i da se odvija posredstvom Odeljenja za lokalno- ekonomski razvoj, a sve naredbe i zaključci Štaba se prosleđuju na više od 5.000 mejl adresa.

-Tako smo vršili podelu dezinfekcionih sredstava i obaveštavali ih o aktuelnim dešavanjima u gradu i naredbama Štaba. Svim privrednicima su prenete naredbe republičkog Štaba i preporuke Zavoda, kao i „Jazakiju“, a kompanija je zadužila odgovorna lica za praćenje primene mera- objasnio je Vasić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version