Jelena Maćić o položaju žena u Srbiji

2

Tribina „Imam stav – neću da ćutim“ u kancelariji Saše Jankovića

Izborni štab Saše Jankovića u Šapcu u saradnji sa Forumom žena Demokratske stranke i Nove stranke počeo je sa serijom tribina pod nazivom ,,Žena sam“. Prva tribina ,,Imam stav- neću da ćutim“, organizovana je prošle srede u kancelariji Saše Jankovića u Šapcu, a sa ženama je razgovarala ,,mejkap“ umetnica Jelena Maćić.

Ona je govorila o važnosti aktivnog učešća žena u svim društvenim sferama, jednakim pravima da biraju i budu birane i odlučuju o relevantnim pitanjima za društvo i zajednicu, dajući svoj maksimalni doprinos poboljšanju ambijenta u kome živimo.

Maćićeva se zapitala zbog čega se toliko potencira jedan dan u godini, 8. mart, kao dan kada se ženama čestita na toj mogućnosti i ocenila da to dovoljno govori o odnosu zajednice prema njima.

-Položaj žena u ovoj zemlji je, koliko god da drugi pokušavaju da iznivelišu nekakav broj i tvrde drugačije, tragičan. Onog momenta kada ste zakonski obavezni da imate određen postotak žena, a da čak ne znamo ni ko su, ni kakve su im biografije, i kad nam žene glume fikuse u kadru, apsolutno imamo o čemu da pričamo, a bojim se i da odlučujemo, pošto nas ima preko 50 posto- rekla je Maćićeva.

Govoreći o društvu u kome živimo, Maćićeva je rekla da je Srbija siromašna zemlja sa ozbiljnim socijalnim, društvenim i egzistencijalnim problemima, sa zakonima koji se ne primenjuju i čiji se ozbiljni nedostaci ne otklanjaju. Nepoverenje u institucije države i sistema rezultira time da se osnovni resurs jedne države- narod, u Srbiji iscrpljuje, budući da podaci govore da našu zemlju svake godine napusti 60 hiljada ljudi, upozorila je ona.

D.D.

Facebook komentari

Discussion2 Comments

  1. Samo se pitam, kakve veze ima ovo predavanje o položaju žena sa Sašom Jankovićem.
    I koga uopšte interesuje stav estradne šminkerke o 8 martu, i ko joj brani da ga obeleži ili ne. Ako već govori o stavu, neka pusti i druge žene da imaju drugačiji stav o tom pitanju.
    Toliko je značajnih žena u Šapcu govorilo o teškom položaju žene u Srbiji, i ukazivalo na potrebu njihovog učešća u političkom i uopšte društvenom životu današnjice, ali to je samo povremeni osvrt bez jasnih projekata i planske strategije ka osnaživanju žena. Ovo su samo bezvezne priče u predizborne svrhe i nemaju nikakvu težinu.

  2. Gradski odbor DS-a u Sapcu treba ugasiti pod hitno! Ovakav polusvet, koji jednom sminkerkom, raspravlja o pravima zena, u sred partijske kampanje, je dokaz da je grad dotakao dno.

Leave A Reply