Izložba umetničke fotografije u Šapcu

  Visoki estetski standardi

U galeriji Istorijskog arhiva u Šapcu otvorena je izložba umetničke fotografije u organizaciji Foto saveza Srbije i Šabačke fotografske zadruge. Grad Šabac bio je pokrovitelj i javnim konkursom pozvao sve zainteresovane da dostave svoje radove. Ukupno je pristiglo više od 700 fotografija a žiri je odabrao 140 od 41 autora. Ovo je i prva ovakva izložba u Šapcu po standardima Foto saveza Srbije još od davne 1964. godine. Nažalost, taj događaj nije zabeležen u tadašnjem lokalnom listu, a organizator se potrudio da odštampa prigodan katalog sa nagrađenim radovima kao i da sve ostane na CD-u. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da umetnost i kultura čine život lepšim, i koliko može gradska uprava čini da građanima približi svet stvaralaštva. Fotografi su poslali ono što su smatrali da je najbolje, a ove fotografije biće otkupljene i iskorišćene za novi sajt Grada Šapca.

Podeljeno je ukupno 18 nagrada u tri konkurencije. Zlatnu medalju Foto saveza Srbije, u konkurenciji na slobodnu temu, dobio je Zoltan Bisak, iz Ivanova kod Pančeva, srebrnu medalju Mihailo Simović, iz Šapca, a bronzanu Ratomir Radomirović, iz Nemačke. U oblasti „Šabac, Šapčani, ljudi, događaji“, prvu nagradu osvojio je Jugoslav Radivojević, Vladimir Đinić dobio je drugu nagradu, a Mihailo Simović treću. Na temu „Hoćemo li u Šabac na vašar“ prva nagrada pripala je Slavoljubu Radojeviću, iz Kragujevca, drugu nagradu dobio je Aleksa Milivojević, iz Valjeva, i treću Čedomir Biuković.

Za procvat umetničke fotografije najviše je zaslužno osnivanje Šabačke foto zadruge pre desetak godina. Okupljeno je nekoliko majstora fotografije, a ono što ohrabruje je sve veći broj mladih članova. Polsednjih nekoliko godina članovi Šabačke foto zadruge šalju svoje radove na velike izložbe kod nas i u svetu, i do sada su osvojili nekoliko vrednih nagrada.

D.E.

Exit mobile version