Izložba umetničke fotografije Hadisa Medenčevića

Kulturna saradnja grada Praga i grada Šapca

U organizaciji Scene Maska i Šabačkog pozorišta 27.10.2016. godine u galeriji Vladislav Lalicki u Šabačkom pozorištu sa početkom u 19,30 časova biće otvorena izložba umetničke fotografije Hadisa Medenčevića iz Praga. Ovaj umetnik je do sada izlagao u više gradova u svetu a ovo je prvi put da izlaže u Srbiji.

Kada je pre dve godine, Scena Maska iz Šapca, na poziv udruženja “Lastavica” otišla na gostovanje u Prag, to je bilo još jedno gostovanje predstave “Klara dogodilo se nešto neočekivano” i monodrame “Zoran Radmilović”. Nije bilo prevelikih očekivanja, jer su ove predstave odigrane mnogo puta pred mnogobrojnom publikom cele Srbije, pa i u nekim evropskim gradovima.

Ali, taj prvi boravak umetnika iz Šapca u zlatnom Pragu, evropskoj i svetskoj prestonici kulture i umetnosti, označio je početak predivnog prijateljstva i višestruke kulturne saradnje, ne samo Scene Maska i Lastavice, već i naša dva grada, Šapca i Praga.

Udruženje “Lastavica”, već godinama uspešno deluje, okupljajući intelektualce, književnike, umetnike, pesnike i istinske ljubitelje kulture i umetnosti, inače pripadnike naroda i narodnosti bivše Jugoslavije, koji već dugo žive, rade i stvaraju u Pragu. Scena Maska je bila počastvovana prepunom salom za obe predstave kojima su prisustvovale i ambasadorka Srbije u Češkoj i drugi zvaničnici. Predstave su prihvaćene sa oduševljenjem, i odmah je usledio poziv za novo gostovanje. To se i ostvarilo u februaru ove godine, kada se Scena Maska ponovo predstavila praškoj publici u prepunom pozorištu “Komedija”, sa predstavama: “Kraljica smeha” i “Nušićev optimalan broj”. Ovoga puta sa Maskom su u prag krenule i “Šapčanke”, vokalni sastav Kulturnog centra iz Šapca.

Ipak, vrednije od aplauza, je prijateljstvo i gostoprimstvo koje su tamo Šapčani doživeli.

Da bi saradnja i prijateljstvo rasli i širili se, Scena Maska je sa velikom pažnjom i ljubavlju organizovala poetsko muzičko-veče pesnikinje Jelene Ćirić iz Praga, prošle godine u avgustu. U prelepom ambijentu bašte “Abrašević” naši sugrađani su uživali u zavodljivoj i vrcavoj poeziji šarmantne pednikinje. Stihove su, pored autorke, govorili glumci Šabačkog pozorišta i Scene Maska, a za savršenu muzičku podlogu bili su zaduženi Kosta Pavlović i Goran Ljubanić, kao i Ženska pevačka grupa ansambla “Đido” iz Bogatića. Jelena Ćirić je te večeri predstavile Šapčanima svoje dve zbirke poezije “Žar” i “Naiskap”, a uskoro će ponovo biti naša gošća, sa svojom najnovijom zbirkom pesama “Muške pesme”.

Krajem ovog meseca, 27. oktobra, Scena Maska i Šabačko pozorište imaće čast i zadovoljstvo da svom gradu predstave još jednog umetnika iz Praga, Hadisa Medenčevića. U galeriji “Vladislav Lalicki” u 19,30h biće otvorena izložba umetničkih putopisnih fotografija pod nazivom “Odavde pa do kraja sveta”

Hadis Medenčević je rođen 16.05.1968. godine u Derventi (BiH), ali od 1992. godine živi i radi u Pragu. Hadisu fotografija nije profesija, ali je velika ljubav i želja da zabeleži svet. Nakon studija elektrotehnike u Sarajevu, 1992. godine novo životno odredište mu postaje Prag. Iako je po prirodi posla kojim se bavi, više usmeren na informatiku i tehniku, kroz fotografiju istražuje čoveka, njegovo mesto i interakciju sa okolinom, arhitekturom i prirodom.

Hadis je apsolvent praške Škole kreativne fotografije. Za svoje radove dobio je značajna priznanja, imao niz zapaženih izložbi, a njegove fotografije su korišćene kao ilustracije knjiga i reporterskih izvaštaja. Sam autor o svom umetničkom izražaju kaže:

“Još kada sam, prije dvadeset i nešto godina, zbog nemilih događaja morao napustiti svoju domovinu, počelo je moje traženje puta ka unutrašnjem miru i harmoniji. Nađem ga nekada u prirodi, planinama, gradovima, često u umjetnosti, ali ipak najčešće u običnim ljudima.

Fotografija i putovanja mi pomažu taj put lakše slijediti, ali mi ipak neprestano govore da moram tražiti dalje.”

Životni vihor Hadisa odnosi u Prag. Ljubav prema putovanju, upoznavanju drugog i drugačijeg vodi ga od sunčanih plaža Kalifornije, romantike Praga, širokih bulevara Moskve pa sve do kontrasta Orijenta i šarenila Afrike. To svoje traganje i upoznavanje, zabeležio je vlastitim fotografskim stilom. Iako iza sebe ima niz samostalnih izložbi, ovo je prvi put da se predstavlja publici u Srbiji. Za Šabac ga vezuje prijateljstvo sa članovima pozorišta Maska. započeto prilikom gostovanja Šapčana u Pragu.

Ovom izložbom se proširuje kulturna saradnja grada Praga i grada Šapca, što naravno, otvara veće i lepše mogućnosti za saradnju svih šabačkih kulturnih institucija, kako sa udruženjem “Lastavica”, tako i sa ostalim institucijama kulture u Pragu.

Izložba Hadisa Medenčevića biće otvorena u Galeriji Šabačkog pozorišta 27.10.2016. godine u 19,30h.

Exit mobile version