Izložba „Moj Šabac“

Proslava obeležavanja Dana grada Šapca koji je 22.aprila, počela je juče nizom kulturnih dešavanja a prvi od njih bila je izložba u Biblioteci šabačkoj. Izložba nazvana „Moj Šabac“ svečano je otvorena u 12 časova u galeriji Biblioteke šabačke a u okviru edicije „Kultura ćirilice.“ Postavka je u znaku jubileja – 175 godina Biblioteke šabačke i 20 godina saradnje ove ustanove i Škole primenjenih umetnosti u Šapcu.
Ovogodišnja izložba je inspirisana gradom i njegovim simbolima.

Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke ovom prilikom naglasila je da je izložba svake godine sve bolja. “Svake godine mislim da je izložba bolja nego prethodne  I svake godine me profesori I učenici iznova razuvere pokazujući raskoš svog talenta, originalnost postavke I potvrđujući da pred nama već imamo gotove I formirane umetnike koji će, negujući kulturu ćirilice, jednog dana izrasti u one koji će biti ambasadori I ponos Šapca.”

Učenici Škole primenjenih umetnosti u Biblioteci šabačkoj realizovali su brojne zapažene izložbe u ustanovi Biblioteke. Deca su inspiraciju pronalazila u istorijskim zgradama, fasadama, životu grada iz prošlog veka ali I u savremenoj atmosferi I arhitekturi, znamenitinim ličnostima, mostovima I vašaru koji je svojevrsni brend grada. “Šabac je po tim simbolima nadaleko prepoznatljiv I voljen grad I naša obaveza je da ga čuvamo I da to kulturno I istorijsko nasleđe promovišemo što više. Uverena sam da će lista simbola u narednim decenijama biti sve duža,” rekla je Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti.Izložba se sastoji od pedesetak radova sve četiri godine učenika ove škole svih obrazovnih profila u različitim tehnikama primenjene umetnosti I dizajna a Šapčani izložbu mogu pogledati do 3.maja.

A.Giner

 

Exit mobile version