Izložba „Moj grad, moja priča“

U galeriji Biblioteke šabačke

Povodom obeležavanja Dana grada Šapca, u galeriji Biblioteke šabačke u ponedeljak je otvorena izložba „Moj grad, moja priča“. Na izložbi su prikazane knjige i razglednice o našem gradu koje se čuvaju u fondu Biblioteke, kao i putopisi o Šapcu. Cilj postavke je da se Šapčani vrate čitanju proučavajući istoriju svog grada, ali i upoznajući ličnosti koje su je obeležile. Deo postavke su i pobednički radovi literarnog i foto- konkursa na temu „Šabac, moj grad“, koji je raspisalo Dečje odeljenje Biblioteke, namenjenog svim učenicima šabačkih osnovnih škola.    

Počast pamćenju

Godine 1867, simboličnom predajom ključeva, Šabac je upravio svoje puteve ka Evropi, rekla je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.

-Pored putopisa iz 19. veka koji na poseban način govore o Šapcu kao o vrlo razvijenoj varoši protivrečnosti i ambivalentnosti, kako i dolikuje jednom evropskom gradu pod čije skute se mogu skloniti svi, znanci i neznanci, nekolike knjige i razglednice iz fonda Biblioteke šabačke su podsticaj i dokaz da ova ustanova može odgovoriti izazovima najzahtevnijih istraživača i, što je naš najveći ponos, uži izbor na konkursu „Šabac- moj grad“, priče pesme i fotografije naših najmlađih sugrađana kojima je Šabac bio u centru interesovanja. U ovom domu knjige, svetilištu sećanja, danas smo ovde da odamo počast pamćenju i našoj stalnoj potrebi da potvrđujemo svoj jezik, identitet i da damo odgovore na naša razmišljanja odakle dolazimo, gde jesmo i prema kom obzoru idemo- područila je Podgorac Jovanović.

Mladi stvaraju zalog za budućnost

Otvarajući izložbu, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Tatjana Marković rekla je da je to način da se mladim generacijama približi prošlost i omogući da stvore zalog za budućnost.

-Ustanove koje se bave između ostalog i zaštitom, a to su svakako muzej i biblioteka, treba da prave izložbu kojom predstavljaju pre svega svojim sugrađanima i onom delu stručne javnosti koju interesuju te teme svoju ponudu. Uvek je to najbolji način da proširite interesovanje među, pre svega, mlađom generacijom, koji upravo kroz ovakvu ideju daju svoj doprinos nekakvoj budućoj istoriji našeg grada. Imaju priliku da u ovom prostoru, osim svojih radova, sagledaju ono što baštini Biblioteka u svom zavičajnom odeljenju- istakla je Markovićeva i dodala da je jedan od pokazatelja kako se može sačuvati nasleđe i kako se svemu tome može pristupiti obnovljeno izdanje „Letopisa Šapca“ prote Gliše Babovića.

Za najbolji literarni rad izabrana je pesma Svetlane Gagulić, učenice sedmog razreda OŠ „Majur“, dok je titulu najbolje fotografije poneo rad Irine Popović, učenice četvrtog razreda OŠ „Janko Veselinović“. Pored radova pristiglih na konkurs, izložen je i deo fonda Biblioteke šabačke, tematski ograničen samim gradom. Izložba će biti otvorena naredne dve nedelje radnim danima od sedam do 20 sati i subotom od sedam do 14 sati.

D.Dimitrijević

Exit mobile version