Izbori za savete mesnih zajednica doprinose prevazilaženju partijskog političkog pristupa

Izbori za savete mesnih zajednica su građanski, a ne politički izbori, ali su pojedinci doprineli njihovoj politizaciji, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak u Graskoj kući. To, kako je napomenuo, neće zaustaviti proces kojem se teži, prevazilaženje partijskog političkog pristupa uključivanjem građana u neposredno odlučivanje.  

-U takvim okolnostima su se odvijali izbori u 51 mesnoj zajednici u nedelju. U 27 mesnih zajednica pobedili su građani kao predstavnici Srpske napredne stranke, a u 24 mesne zajednice pobedili su građani kao predstavnici svojih ideja i želja. Primetno je da je u seoskim mesnim zajednicama u kojima je primenjivana odluka o neposrednom odlučivanju izlaznost građana bila od 55 do 78 odsto- rekao je Zelenović i dodao je da je, nasuprot tome, u gradskim mesnim zajednicama, u kojima se građani još nisu upoznali sa principom slobodnog odlučivanja, izlaznost bila od 15 do 25 odsto.

Kako je istakao, uključivanjem građana u proces neposrednog odlučivanja politički, partijski pristup će biti prevaziđen u Srbiji, jer građani na taj način stiču realnu moć, a to je put ka ozdravljenju Srbije.

-Ove godine ćemo i u gradu imati neposredno odlučivanje o 280 miliona dinara koje su građani uplatili na ime poreza na imovinu. U tom procesu probudiće se dobra energija građana, jer nije čest slučaj da političari deo svojih nadležnosti daju neposredno u njihove ruke, a to se desilo u Šapcu. Taj koncept je jedini način da ovo društvo ozdravi. Živimo u bolesnom društvu, u kom članovi SNS-a na izborima za mesne zajednice mogu da obećaju da će zaposliti 500 sugrađana u javni sektor: Opštu bolnicu, Elektrodistribuciju, Telekom ili u bilo koju republičku službu kojom rukovode. Takva obećanja su nerealna i neodrživa i služe samo da obmanjuju javnost- podvukao je gradonačelnik i podsetio da ni on, niti bilo ko od političkih lidera vladajuće koalicije u Šapcu, nisu učestvovali u kampanji za izbore u mesnim zajednicama, želeći da svaka mesna zajednica dobije najkvalitetnije predstavnike, čiji je izbor rukovođen građanskim, a ne stranačkim principom.

D.Dimitrijević

Exit mobile version