Izbori kad bude bezbedno, zdravlje građana je najvažnije

Ne sme da postoji bilo kakav rizik i mi ćemo se za to postarati, rekao je Zelenović

U Šapcu je jedna osoba pozitivna na kovid- 19. U Opštoj bolnici smešteno je 79 osoba, evidentirana su četiri prijema i 14 otpusta, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

U kovid ambulanti Doma zdravlja pregledano je 85 pacijenata, 27 sa tegobama, a 58 je došlo na kontrolni pregled. PCR testom testirano je 44 pacijenta, 16 sa tegobama i 28 zbog retestiranja.

-Urađeno je 11 seroloških testiranja. Od jučerašnjih 14 testiranih jedna osoba pozitivna je na kovid- 19. Preventivnih mera se moramo i dalje pridržavati kako bismo došli do toga da nemamo više obolelih- navela je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Štab za vanredne situacije doneo je odluku da Grad za nastavno i drugo osoblje, kao i učenike, obezbedi sve neophodno za bezbedan početak školske godine- obavezna završna dezinfekcija svih objekata, dovoljno sredstava za dezinfekciju i redovno održavanje, zaštitne maske za 13.600 učenika i 1.700 zaposlenih, nastavnog i drugog osoblja. Gradonačelnik Nebojša Zelenović za sutra je najavio sastanak sa koordinatorima osnovnih i srednjih škola i načelnicom Odeljenja društvenih delatnosti oko svih tehničkih detalja.

-Pofesor dr Zoran Radovanović rekao je da će i platnene zaštitne maske tačno propisane gustine platna biti dobre. Doneli smo odluku da će svaki učenik i nastavnik dobiti po tri platnene maske koje se peru, održavaju, peglaju i sasvim su bezbedne uz poštovaje svih drugih mera. O tome smo obavestili sve škole sa teritorije grada, iako smo dobili informaciju da neki direktori pogrešno informišu svoje zaposlene i roditelje da Grad nije ništa obezbedio i da deca ipak ponesu i spreme svoje maske za početak školske godine. Profesor Radovanović je izneo predloge za način sprovođenja nastave u školama, ne znam da li je Zavod dao neke posebne predloge izuzev uputstava ministarstva. Znam da će biti održan sastanak sa Ministarstvom prosvete u vezi sa tom temom. Predlog je da se koriguje vreme polaska u školu po odeljenjima i razredima, kao i završeci časova, kako bi se izbegla susretanja i gužve i rizik od širenja zaraze sveo na najmanju moguću meru- podvukao je Zelenović.

On je rekao da izbori u Šapcu nisu završeni, ali da je od izbora važnije zdravlje.

-I ja, kao i Srpska napredna stranka, jedva čekam da ti izbori dođu, jer to znači da smo pobedili zarazu. Na izbore će se ići kad to bude bezbedno i sigurno, jer je u ovom trenutku najvažnije zdravlje i bezbednost svih naših građana. Građani moraju da budu potpuno svesni i sigurni da kad budu izašli na 27 biračkih mesta ne postoji bilo kakav rizik po njihovo zdravlje i mi ćemo se za to postarati. Ne govorim o vremenu koje je daleko ispred nas, već o nedeljama. Pratićemo šta se dešava ove sedmice i ako to bude ličilo na ovo što imamo sad, mi ćemo ući u tu proceduru, zatražićemo mišljenje nadležniih službi- Zavoda za javno zdravlje, republičkog kriznog štaba. Videli ste kako se zaraza razbuktala posle izbora 21. juna, odsustva bilo kakvih mera i neodgovornog ponašanja velikog broja ljudi. Nama je trebalo dva meseca pojačanog testiranja, brzih analiza i aktiviranja svih gradskih službi da bi se suzbila epidemija. Ne želim da se to desi i zato ćemo se potruditi da rizik po zdravlje ljudi sveden na minimum- naglasio je Zelenović.

Prema izveštaju Policijske uprave za grad Šabac, kontrolisano je 135 lica u samoizolaciji i svi su poštovali propise. Komunalna milicija nije konstatovala nijedan prekršaj radnog vremena ugostiteljskih objekata u toku prethodnog dana, rekao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version