Istinom na naprednjačke laži

0

RAZGOVOR S POVODOM:NEBOJŠA ZELENOVIĆ, KOMANDANT KRIZNOG ŠTABA I GRADONAČELNIK ŠAPCA

Nakon 23.juna u Šapcu je znatno povećan broj zaraženih korona virusom. Uz to šabački naprednjaci kao i republički funkcioneri podmeću brojne laži i insinuacije na račun komandanta Kriznog štaba i gradonačelnika Nebejšu Zelenovića da zloupotrebljava svoju funkciju zarad ostanka na vlasti. O borbi protiv pandemije kao i predstojećim političkim koracima govori Nebojša Zelenović.

 

Za vreme vanrednog stanja Šabac je uspešno odoleo pandemiji, obolelo je 75 osoba a tri osobe su preminule. Međutim, posle ukidanja vanrednog stanja i izbora, u Šapcu do utorka bilo je zaraženo više od 1.800 osoba, a preminule su 33. Šta je razlog za ovakav nagli skok obolelih?

– Uzroci su brojni, a ono što je evidentno da su ovo realne brojke i realna situacija. Kulminacija je došla posle 23.juna, i posle toga broj pozitivnih na testiranju iz Šapca činio je gotovo trećinu obolelih u Srbiji. Mi se ne razlikujemo do drugih gradova u Srbiji, po onim smeštenih u bolnicama i na respiratorima, ali je važno da vodimo tačnu evidenciju. Izbori su bili osnovni uzrok ogromnog povećanja broja zaraženih a republička vlast nije dorasla da se bori protiv pandemije. Naglo je proglašena pobeda protiv korone, pre svega zbog izbora, i sve prethodne mere su ukinute. Potvrda toga je veliko nezdovoljstvo građana  i nepoverenje u republički Krizni štaba. Smatram da smo se uspešno izborili za povećan broj testiranja i bržim rezultatima. Važne su nam činjenice da znamo pravo stanje stvari. Preduzeli smo inicijativu da odvojimo zdrave od bolesnih i verujemo da je to najbolje i za Srbiju. Ovu meru predložili su naši eminentni stručnjaci  i konsultanti prof. dr Zoran Radovanović i prof. dr Oliver Stojković. Do sada smo obuhvatili tri hiljade osoba, od čega kontrolišemo oko 800 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima. Svaki od njih im svoje ime, telefon, to policija kontroliše, a sanitarna inspekcija piše rešenja izolovanim osobama koje uručuje komunalna policija. Korišćenje antigenskih testova primenjuje se u razvijenim zemljama, tri puta su jefitniji,  a nisu potrebne specijalne ambulante. Važno je odvojiti zdrave, i oni onda mogu da se vrate  redovnim aktivnostima.

 

U svemu ovome dolazi do opstrukcija, pre svega od v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branka Vujkovića. Optuženi ste  da niste reagovali na vreme, i da je došlo do ogromnog porasta zaraženih?

– Dok se ne uvede vanredna situacija nisam ni mogao da reagujem kao komandant Kriznog štaba. A za to su potrebne činjenice. S druge strane  od 23. juna nedostajali su testovi. Na simptome kovida žalilo se od 70 do više od 150 osoba dnevno, ali su testovi stizali na komade, dva-tri,  kasnije do desetak. Drugog jula obratio sam se za pomoć stranim ambasadama, a preko kanadske ambasade i firme koju je predložila obezbeđeno je 150 testova po ceni od 16,5 evra. Trećeg jula, pre podne, Ministarstvo zdravlja obaveštava nas da su testovi obezbeđeni, a popodne direktor Veterinarskog specijalističkog instituta da oni mogu da obrade veći broj testova. Znači, sve je bilo orkestrirano, i svojevrstan pritisak na lokalnu vlast. Trećeg jula Krizni štab donosi odluku o uvođenju vanredne situacije a simptomatično da ne prisustvuje dr Vujković, dok je direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović uzdržan. Sutradan, četvrtog jula, predsednik Vučić izjavljuje da sam vanrednu situciju izmislio da ne bismo priznali izborni poraz, dok na sednici Gradske skupštine odbornici SNS ne podržavaju uvođenje vanredne situacije. Sasvim su zlonamrne optužbe dr Vujkovića da sam ja napravio žarište pamdemije  ne primenjujući mere koje je predložio Zavod za javno zdravlje. Takođe, sasvim su neprimerene optužbe da je do povećanja broja zaražrnih došlo zbog organizovanja Festivala ruža u Lipolistu, sednice GO DS u Šabačkom pozorIštu kao i konjičkih trka 28.juna. Sve ove manifestacije održane su uz primenu mera koje je predložio republički Krizni štab.

 

Bilo je i optužbi da ste na svoju ruku organizovali kovid bolnicu u sali Ekonomske škole i da ste, takođe, nepotrebno angažovali kao stručne konsultante prof.dr Zorana Radovanovića i prof.dr Olivera Stojkovića. Koliko je javnost o svemu ovome obaveštena?

– Ovi eminentni stručnjaci, prof.dr Radovanović koji je praktično učitelj brojnih generacija epidemiologa i uživa nepodeljen stručni ugled u svetu,  a takođe i prof. dr Stojković prepoznatljiv u širim naučnim krugovima, saglasni su za korišćenje novog algoritma, brzim antigenskim testovima.  Na osnovu njihovog mišljenja pisali smo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, i ja lično ministru Lončaru. Ovi testovi su tri puta jeftiniji,  primenjuju se u SAD, Brazilu i još nekim razvijenim zemljama. To znači da relativno brzo utvrdimo broj obolelih, i da razdvojimo zdrave od njih. Na taj način epidemija se može dovesti pod kontrolu u kraćem roku, a u suprotnom može da traje i dve godine.  U Beogradu i Novom Sadu čak se ne evidentiraju kontakti zaraženih. Međutim, dr Vujković  je dozvolio sebi da sa omalovažavanjem govori o prof. Radovanoviću, a za prof. Stojkovića kaže  da „radi na utvrđivanju očinstva“. Još uvek nije stigao odgovor ministra Lončara za ovaj predlog. Za kovid bolnicu u sali Ekonomske škole pokazalo se da smo sposobni da je opremimo u kratkom roku, iako nismo dobili krevete od Vojske, ali da smo koristili opremu iz robnih rezervi a znatno su nam pomogli donatori. Mi smo je opremili, a onda ministar Lončar kaže da treba infektolog. I  to smo obezbedIli, i na kraju od toga ništa nije bilo. A bila je spremna da primi 75 Šapčana koji bi imali daleko bolje uslove nego na Sajmu ili beogradskim bolnicama.  Nakon molbe premijerke Brnabić mi smo ovu kovid bolnicu pripremili za jedan dan, a njen rukovodilac potpukovnik Mićović sa VMA dao je najbolje ocene o funkcionalnosti i opremljenosti. Moj posao je da se staram o javnom zdravlju građana i ja sam spreman da sa bilo kime razgovaram kako bi se na najbolji način  izborili sa ovom pošašću. Zlonamernih je uvek bilo i biće, jedino se istinom i dobrim rezltatima možemo izboriti sa time. A desilo se, na primer, da dr Vujković predloži da se zatvori fabrika Jazaki, da bi posle mojih konsultacija sa republičkom vlašću i njihovim stavom o privrednim aktivnostima, on eskpresno promenio mišljenje. U Šapcu o svemu ovome javnost se  obaveštava preko redovnih konferencija za novinare koje direktno prenosi  TV Šabac. To je jedinstven primer informisanja  građana o pandemiji, za razliku od drugih sredina gde se ne zna broj obolelih kao i preminulih.

 

Kakao funkcioniš šabačka privreda u vanrednim okolnostima, i kakva sve iskušenja čekaju šabačke preduzetnike?

– Za sada nijedna fabrika nije zatvorena, mada su neke redukovale svoju proizvodnju. Pre svega one koje su povezane sa matičnim zemljama gde su veliki zastoji u privređivanju. Kod nas najviše trpe ugostitelji, frizeri, saobraćaj i uopšte sektor usluga. Mi smo na molbu ugostitelja tražili od republičkih vasti da im se omogući rad do 23 časa, što je popravilo njihovu  situaciju. Doneli smo odluku o odlaganju plaćanja obaveza , međutim očigledno da su veliki problemi da se privreda i društvo pokrene. Pokazuje se to i u prilivima gradskog budžeta, tako da će ostati jedna znatna praznina u prihodnoj strani.

 

Šabac je jedina lokalna samouprava gde izbori nisu završeni. Prema odluci Gradske izborne komisije lokalni izbori na 27 biračkih mesta održaće se sedam dana nakon ukidanja vanredne situacije. Međutim, očigledne su bile izborne krađe i malverzacije, što je uostalom pratilo i izbore na republičkom nivou. Podneli ste krivične prijave, a uputili i ustavnu žalbu Ustavnom sudu. Šta očekujete od nadležnih institucija?

-Mi smo podneli 42 krivične prijave  protiv 125 lica, sa imenima i prezimenima, sa dokaznim materijalom. To su bila organizovana kriminalna postupanja, gde se kupovinom glasova, pretnjama, ucenama nastojalo da  se promeni izborna volja. Prema procenama pravnog tima ZzS kupljeno je od pet do osam hiljada glasova, po ceni od dve do pet hiljada dinara. Takođe, GIK je zapisnički konstatovala nekoliko hiljada falsifikovanih glasačkih listića. Verujem u institucije i dajemo mogućnost da tužilaštvo, policija kao i sudstvo časno odrade svoj deo posla.

 

Na političkoj sceni stigla je najnovija incijativa o udruživanju opozicije. Kakva je pozicija ZzS, posle izbora i posle prekomponovanja Saveza za Srbiju?

– Otvoreni smo za predloge  a  ključ je u promeni lošeg režima. Potrebno nam je konstituisanje snažne politčke organizacije sa novom, jasnom politikom, koja može da okupi milion do dva miliona pristalica. Potrebni su novi ljudi, respektabilni, sposobni, koji su spremni da daju novu snagu političkom životu Srbije, koji je dosta zamro. Moja očekivanja da bi to mogla da bude Demokratska stranka, a proces ujedinjenja ZzS sa DS biće okončan čim se završi ova vanredna situacija.

Dragan Eraković

Facebook komentari

Leave A Reply