Internacionalni festival pčelarstva u Šapcu

unnamed

Da proizvodnja meda u šabačkom kraju ima perspektivu, pokazao je Internacionalni festival pčelarstva održan u petak u pešačkoj zoni, na platou ispred stare Robne kuće. Više od 50 proizvođača iz zemlje i regiona predstavilo je svoje proizvode ljubiteljima meda.

Festival je otvorio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je istakao da je šabački kraj najproduktivniji u zemlji, budući da se godišnje proizvede više od 350 tona meda. On je upozorio i da potencijali bavljenja pčelarstvom nisu dovoljno iskorišćeni, svega šest odsto svih raspoloživih kapaciteta u Srbiji.

-Kroz agrarni budžet koji podržava sve obuke i manifestacije koje promovišu proizvodnju meda u Šapcu Gradska uprava je pokazala koliko nam je stalo da razvoja pčelarske proizvodnje. U planu je da u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija ustanovimo otkupni centar za med koji će dovesti do toga da standardizujemo proizvodnju i imamo najkvalitetniji mogući proizvod. Ideja je da svi zarade od ovog posla, a oni koji sad zarađuju, da zarađuju više. Sva četiri udruženja pčelara u Šapcu su naši reprezentativni predstavnici, žele da se udruže i zajedničkim nastupom na tržištu pobede falsifikatore i nesposobnost države da se izbori sa lošim medom. Sama činjenica da je u ovom trenutku iskorišćeno samo šest odsto kapaciteta za proizvodnju meda, govori koliko ova oblast ima potencijala i koliko još ljudi od ovog posla mogu da zarađuju. Mi smo tu da im pomognemo u tome- rekao je Zelenović.

Predsednik Društva pčelara „Prnjavor“ Branko Mijić je naglasio značaj ove manifestacije za mlade pčelare koji su uz pomoć Grada počeli da se bave proizvodnjom meda.

-Ovo je jako lepa manifestacija, koja se održava po treći put, ali prvi put ozbiljnije i u većem obimu. Značajna je za pčelare početnike, jer svoje proizvode mogu direktno predstaviti kupcima. Ovo je produžetak saradnje sa Gradskom upravom i Direkcijom za poljoprivredu, koja je osposobila veliki broj mladih pčelara da počnu da proizvode. Oni sada mogu izložiti svoje proizvode i upoznati se sa iskustvima ostalih kolega- naveo je Mijić.

Predsednik Društva pčelara „Cer“ Željko Mijatović, koji je bio inicijator festivala održanog 2010. godine, poručio je da ovakve manifestacije utiču na svest kupaca o tome da med treba da pazare isključivo od proverenih proizvođača. Iako je prethodna sezona bila teška za pčelare, optimista je i očekuje da će se u dogledno vreme situacija popraviti.

-Sezona je ispod proseka i očekivanja. Tržište je izuzetno slabo, cene u odnosu na prethodnu godinu spuštene, otkupljivači su prestali sa otkupom pojedinih vrsta meda, ali se nadamo da će se to promeniti. Lepo je što građani imaju svest o tome da je bolje kupovati od poznatog pčelara, nego u marketu gde ima dosta falš meda. Za pčelare i potrošače koji žele da kupe pravi, prirodan med ovo je veoma značajna prilika. Ove godine je Direkcija za poljoprivredu stala iza nas i nadamo se da će ovo prerasti u tradicionalnu manifestaciju- rekao je Mijatović.

Posetioci sajma su, osim u proizvodima od meda, uživali u nastupu muzičkih bendova i  kulturno- umetničkog društva „Prnjavor“. Svoj štand imalo je i udruženje „Kiša“. Zainteresovani su mogli da pronađu prihranu za pčele ili da se na info- pultu informišu o svemu što je bitno za bavljenje ovom delatnošću.

D.Dimitrijević

Exit mobile version