Internacionalni festival pčelarstva sutra u Šapcu

Internacionalni festival pčelarstva biće održan u petak 8. septembra u pešačkoj zoni u Šapcu, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Gradskoj kući. Kako je istaknuto, više od 40 pčelara i blizu 10 proizvođača opreme za pčelarstvo predstaviće svoje proizvode posetiocima, a organizovani su i edukativno- zabavni sadržaji za najmlađe Šapčane.

Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović napomenuo je da je ta manifestacija odlična prilika da se postojeći proizvođači meda podstaknu, a budući ohrabre u radu.

-Šabac je dobro mesto za organizaciju sajmova i festivala pčelarstva, budući da se u našem kraju proizvodi najviše meda. Pokazali smo da je nama u Šapcu važno kako se odnosimo prema proizvođačima meda. Agrarni budžet u okviru budžeta grada Šapca podržava sve obuke, projekte i manifestacije koje podstiču proizvodnju meda u Šapcu. Činjenica da je u ovom trenutku samo šest odsto kapaciteta iskorišćeno za proizvodnju meda govori koliko ova oblast ima potencijala i koliko još ljudi od ovog posla mogu da zarađuju. Grad Šabac je tu da im pomogne u tome. Ponosni smo na rad, znanje i iskustvo pčelara koji su šabački kraj svrstali među najznačajnije proizvođače meda u Srbiji. Želimo da budemo još bolji i uspešniji zato što imamo prirodne i ljudske potencijale- naveo je Kostadinović.

Predsednik Udruženja pčelara Prnjavor Branko Mijić rekao je da Festival pčelarstva dobra prilika za upoznavanje proizvođača i kupaca i da Udruženje posebno podstiče mlade pčelare da učestvuju na Festivalu.

-Ovo je dobra prilika da kupci pričaju sa pčelarima, nauče nešto o medu i probaju kvalitetne proizvode, a za proizvođače da pokažu šta su uradili u prethodnom periodu i razmene iskustva- istakao je Mijić.

Načelnik Odeljenja za poljoprivredu Vladimir Špegar podsetio je da je Šabac jedan od gradova sa najviše košnica i da je Grad tu da pčelarima pomogne oko plasmana na tržištu.

Izlagači će se okupiti u petak u 10 sati, dok je za podne najavljeno svečano otvaranje Internacionalnog festivala meda. Program se završava u 20 sati, a posetioci manifestacije će između ostalog moći da nauče kako se ručno od gline pravila ambalaža za med pre 3.000 godina.

D.D.

Exit mobile version