Impresioniran sam onim što sam video u Šapcu

1

Prva zvanična poseta ambasadora Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba

Prvi put nakon što je prošlog avgusta preuzeo funkciju ambasadora Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Tomas Šib posetio je danas Šabac, a gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, sa saradnicima, priredio je prijem u Gradskoj kući tim povodom. Gost se upoznao sa privrednim potencijalima grada i industrijske zone, „Savaparka” i kulturnog života.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović zahvalio se ambasadoru na poseti i istakao njen značaj, imajući u vidu poziciju Nemačke u Evropskoj uniji i njenu pomoć gradu Šapcu kroz različite projekte u vrednosti od 30 miliona evra.

-Brojni su i zajednički projekti grada i Nemačke razvojne banke (KfW), kao i nemačke agencije za razvoj u oblasti širenja vodovodne, kanalizacione i toplovodne mreže i modernizacije „Toplane“. Važna nam je saradnja i mogućnost da novi ambasador vidi kako izgleda najveća industrijska zona u Srbiji i kako gradovi u Srbiji mogu i treba da izgledaju u budućnosti, kako građani treba više da budu uključeni u proces odlučivanja i koliki je značaj većeg ulaganja u kulturu. Verujem da je ambasador Tomas Šib mogao da stekne kompletnu sliku o malom, ali modernom gradu, koji ima jasnu putanju i cilj da bude deo uređene evropske porodice- naveo je Zelenović.

Ambasador Tomas Šib rekao je da je od gradonačelnika Šapca i njegovih saradnika čuo značajne i zanimljive informacije o gradu.

-Veoma sam impresioniran onim što sam video i čuo o do sada postignutom i planiranom u Šapcu u oblasti razvoja industrije, poljoprivrede i u segmentu poboljšanja kvaliteta života u gradu, kada je reč o izgradnji „Savaparka“ i bogatom kulturnom životu. Stekao sam utisak da je Šabac veoma moderan i dinamičan grad, a posebno mi se dopada činjenica da građani mogu aktivno da učestvuju u procesu odlučivanja i da postoji kontinuirani dijalog između gradske administracije i građana- podvukao je ambasador Šib.

U okviru boravka u Šapcu, nemački ambasador posetio je Radio- televiziju Šabac, preduzeće „Agro Iris” i domaćinstvo Budimirovića u Glušcima.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

 1. Oni prikažu ono što oni žele da on vidi.
  Istina je potpuno drugačija.
  Da je razgovarao sa gradjanima koji teško žive u ovom gradu (a njih je najviše) ne bi bio uopšte impresioniran.
  Jedan Nemac ne bi mogao da veruje da su u ovom gradu stranački neradnici na ceni, da oni sa fakultetom moraju da rade kao čistači ili prodavci, a oni sa srednjom školom su u Kulturnim ustanovama, GU i na najboljim mestima. Gradonačelnik izjavljuje stalno, da ko hoće da radi ovde i može, samo je pitanje ko i sa kakvim kvalifikacijama i gde. Ali njegova diploma je jedina nešto bitna.
  U Nemačkoj sigurno nije tako.
  Ambasador je video samo fasadu grada, i on pojma nema kako je odvratan život ovde za većinu ljudi.

Leave A Reply