Ima li pilota u avionu?

Rijaliti Srbija

Živi bili imbecili i debili, blago meni sve kreteni, e to je slika i prilika većine putnika u tom avionu koji je u slobodnom padu već više od jedne decenije i kojim od pre neki dan upravlja pilot sa smetnjama u razvoju, nepismena i poluusmena Ana-fikus Brnabić, nova predsednica Narodne skupštine Republike Srbije.

Ova funkcija, politički i po Ustavu, druga po važnosti u državi (posle predsednika Republike) zasluženo je pripala najglupljoj osobi iz probranog naprednjačkog društva jer to je kriterijum (nemati pojma ni o čemu) koji je najvažniji da bi se napredovalo u kriminalnoj organizaciji od milja zvanoj SNS, u žestokoj konkurenciji ova spodoba je pobedila jer se svojim dosadašnjim radom na mestu predsednice Vlade pokazala i dokazala kao najbrutalnija podguzna muva svog šefa AV-a.

Ta greška prirode nije tokom svih ovih godina znala ni šta priča niti kako da izrazi svoje smušene misli, sklapanje prosto-proširenih rečenica predstavljalo joj je užasan problem, vređala je opoziciju i sve slobodomisleće i normalne građane i građanke na uličarski, bahat, način izobličene face poput retardirane iguane, u isto vreme hvaleći svog Šefa toliko da je, verovatno, i njemu i onakvom kakav je bilo pomalo neprijatno, glumila je važnu ličnost na važnom mestu iako je svako ko je hteo mogao da vidi da se radi o personi (stvorenju) bez svojstava, ograničenoj u svakom smislu koja za vreme trajanja svoja tri mandata na mestu premijerke nije znala (a nije ni saznala) gde je pošla a gde je došla i koju čovek ne bi poželeo ni najgorem neprijatelju da mu čisti, pere, pegla, puši po kući a kamoli da vodi državu.

Narod serbski je svakakav ali ovakvu kaznu ipak nije zaslužio. Za psihopatu Vućića je glasao značajan broj ljudi, na nameštenim izborima u redu ali opet ima kakav-takav legitimitet bar formalno ali za nesretnu Anicu niko nije dao ni pola glasa, gotovo je sigurno da bi izvisila i za mesto predsednice kućnog saveta na nekim izborima da kojim slučajem živi kao sav normalan svet u nekom soliteru na periferiji a ne na Dedinju, u „Jovankinoj“ vili.

I tako smo sada u situaciji da ovaj naš avion (a nije ER Srbija) kome pola motora ne radi, kome otpadaju krila i točkovi a sendviči iz keteringa su – bljak, vozi pilotkinja bez zvanja i znanja koja sluša samo glavnog Kontrolora leta, pomenutog Acu-bracu, poznatog (organima gonjenja) i kao Oskar, dok su na jednoj strani unutrašnjosti vazduhoplova, većinskoj, njeni partijski pajtosi koji orgijaju za sve pokradene pare od naroda u biznis klasi ne mareći što je avion u plamenu i pada jače, brže, bolje.

Na drugoj, manjinskoj, strani putnici sa jevtinijim kartama koji su opozicija naprednim banditima, pilotkinji i Kontroloru bore se za vazduh i vreme za repliku ili bilo šta smisleno u republičkoj Skupštini koja lebdi nad Srbijom kao vatrena lopta koja samo što nije brebnula o zemlju. Realna pretpostavka je da će vladajući putnici razdeliti među sobom padobrane a da opozicionim preostaje da mole Boga da se sve brzo završi jer sa takvim avionom i takvom pilotkinjom ionako nisu imali nikakve šanse da prežive.

Kada naša Ana bude razumela kako da razume čemu služe svi oni silni dugmići, lampice i brojke koje joj stoje na raspolaganju u kokpitu biće, naravno, kasno za sve. Nekada je bio, sa dozom ironije, popularan reklamni slogan: U slučaju rata letite avionima JAT-a!, a danas neka svako za sebe smisli nešto prigodno jer izbor parola je širok a ambis u koji svi padamo baš dubok tako da samo napred, budite kreativni i vi poslanici – putnici smehotresnog a žalosnog zrakoplova pod imenom Narodna skupština pod rednim brojem 2024, i vi gledači skupštinskih sednica odnosno čarobnog leta naše „čelične ptice“ i vi ostali koji ste se slučajno zatekli na areodromu ili u blizini, pokušajte – šta vas košta.

Ovaj i ovakav aeromiting će potrajati, direktan prenos je obezbeđen, ima samo jedna začkoljica: vremenska prognoza je vrlo nepovoljna. Očekuju se olujni vetrovi, kiša neprestana, najezda skakavaca i apokalipsa, što znači redovno stanje u zemlji Srbiji.

I vežite se, za svaki slučaj, nije obavezno ali je zato nepotrebno. Avion o kome govorimo ionako nikada neće sleteti onako kako Bog zapoveda, normalno i po pravilu službe. Ali zato je pad zagarantovan. Jednog lepog dana a možda i pre…

Piše: Dragan Karalazić

 

Exit mobile version