Gradonačelnik obišao radove na Vinaverovom trgu

Nastavak uređenja centra grada

Radove na Vinaverovom trgu, koji predstvalja nastavak uređenja centra grada i proširenja pešačke zone, obišao je u sredu gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović sa saradnicima. Idejno rešenje je radio tim na čelu sa arhitektom Milenom Zindović, sa idejom da se napravi kvalitetna, moderna i građanima, prevenstveno pešacima i biciklistima, prilagođena nova ruta od Stare robne kuće do „Zorkinog“ solitera, objasnio je gradonačelnik.

-Vinaverov trg je ideja tima šabačkih arhitekata na čijem čelu je Milena Zindović, koja je završila arhitekturu na Univerzitetu Kornel u Njujorku i to rešenje je nagrađeno na više različitih konkursa. Na trgu će se desiti spajanje horizontalnih i vertikalnih pravaca, imaćemo intervencije i radove na „Zorkinom“ soliteru, ovde u parteru i u saobraćajnicama, tako da svi građani mogu u tome da uživaju i da se ničiji komfor ne naruši. Biće više zelenila i stabala u gradu. Imao sam prijatno iskustvo dolazeći ovde na trg, zaustavili su me građani koji žele da doniraju česmu. U lepoj atmosferi napravićemo novo mesto koje će biti tačka okupljanja građana na ovom prostoru. Očekujem da preduzetnici u ovom delu Karađorđeve ulice, zbog veće posećenosti trga, zarađuju više, kao i da se stavi akcenat na zapostavljeno mesto u našem gradu, kafanu „Šaran“, koja je sad, sticajem okolnosti, kockarnica, a ja se nadam u budućnosti mesto koje će biti na korist svim građanima kao neki ugostiteljski objekat- naveo je Zelenović.

Autorka je ideju preuzela iz Vinaverove pripovetke „Gromobran svemira“, koja spaja sve što je suština njegovog dela. Kako je objasnio arhitekta JP „Infrastruktura“ Bojan Alimpić, to je omaž piscu na moderan način i savremen prikaz njegovog dela.

-Vinaverova pripovetka na zanimljiv način vidi različite slojeve, gde je dominantan sloj priroda, zelenilo i ono što njega okružuje, ljudi koji se u njemu kreću. Taj moderan način se uklapa u identitet Šapca, koji je uvek težio tome da bude moderan u pogledu estetike. Biće funkcionalan i estetski prihvatljiv. Đaci Tehničke škole su vršili saobraćajna merenja, a nakon toga su saobraćajni inženjeri rešenje prilagodili da se ne stvori zastoj i gužve. Saobraćaj će se usporiti zbog bezbednosti, smanjiće se mogućnost saobraćajnih nezgoda sa težim posledicama, ali se samo kretanje neće narušiti. Formiraće se tri trake, pravac Pop Lukine i Karađorđeve će imati prednost. Te tri trake će omogućiti nesmetano levo skretanje i čekanje za levo sketanje u Miloša Pocerca i Prote Smiljanića, jer će uvek postojati mogućnost da se skrene levo iz odvojene trake- istakao je Alimpić.

Pre nego što se ušlo u realizaciju projekta, promenjen je način parkiranja u Karađorđevoj ulici, čime je broj mesta praktično dupliran, kao i broj parking mesta ispred „Zorkinog“ solitera, a obezbeđen je i dovoljan broj parking mesta u Kajmakčalanskoj ulici. Završetak radova se očekuje za najviše dva meseca.

D.D.

Exit mobile version