Građani odlučuju o svom novcu

Počeo upis u spisak za glasanje

Upisivanje građana u spisak učesnika neposrednog izjašnjavanja koje će im omogućiti da glasaju o načinu trošenja novca u mesnim zajednicama u kojima žive, počelo je u ponedeljak. Upis je dobrovoljan i omogućava upisanim građanima da na jesen glasaju o tome kako će biti potrošen budžet njihove mesne zajednice. Pravo upisa imaju svi punoletni građani seoskih i prigradskih mesnih zajednica.

Pored prava da glasaju o ponuđenim predlozima, građani će imati mogućnost da sami predlože projekte za koje smatraju da će život u njihovom mestu učiniti boljim.
U narednih mesec dana anketari će posetiti svako domaćinstvo u 52 seoske i prigradske mesne zajednice. Danas su posetili prvo – domaćinstvo Vučkovski u Jevremovcu.
Jevremovčanka Milena Vučkovski je proceduru upisa obavila za svega nekoliko minuta u svojoj kući, upisujući samo osnovne informacije o sebi.
-Drago mi je da konačno neko pita i nas građane na šta će se trošiti novac naše mesne zajednice. Lepo je što će se čuti i naš glas, biće različitih mišljenja pa ćemo na glasanju videti čije će preovladati. Ja bih volela da se u selu sredi ambulanta, crkva, škola, priča Milena Vučkovski.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović posetio je prvo domaćinstvo sa anketarima i istakao da će kroz postupak neposrednog izjašnjavanja o projektima biti iskazana prava narodna volja.
-Verujem da građani koji slobodno odlučuju donose dobre odluke i ja sam spreman da se borim za njih. Ono što građani na jesen izaberu na glasanju, na proleće će biti realizovano. Te važne odluke više neće donositi neko drugi, već upravo građani mesnih zajednica u kojima žive, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Građani će o načinu trošenja novca iz budžeta svoje mesne zajednice odlučivati na jesen, kada će glasanje biti organizovano u njihovim mestima. Pravo da predlažu projekte koji će naredne godine biti realizovani, imaće savet mesne zajednice i građani. Da bi građani mogli da predlože projekte potrebno je da prikupe pet odsto podrške svojih sugrađana upisanih u spisak za glasanje, koji su platili porez. Za predlaganje projekata neophodna je potvrda o plaćenom porezu, dok je za glasanje dovoljan samo upis u spisak.
Novac o kojem građani odlučuju neposrednim izjašnjavanjem predstavlja prikupljen porez na imovinu u mesnoj zajednici, koji Grad Šabac od 2015. godine vraća na račune mesnih zajednica u kojima je naplaćan.

Exit mobile version