„Grad u fokusu 2016“

I Grad Šabac među pobednicima

Na svečanosti u Ministarstvu kulture i informisanja juče je proglašen Grad u fokusu za 2016. godinu i obavljeno potpisivanje ugovora sa čelnim ljudima šest gradova čiji će delovi projekata biti finansirani ili sufinansirani na osnovu konkursa Gradovi u fokusu 2016.

Među pobednicima konkursa „Grad u fokusu 2016“ je i Grad Šabac, a ministar kulture Vladan Vukosavljević na jučerašnjem potpisivanju ugovora poručio je da kultura nije privilegija glavnih gradova, te da će se ubuduće više raditi na decentralizaciji.

On je naglasio da je konkurs „Grad u fokusu“ prvi put raspisan ove godine i da ima za cilj sprovođenje kulturne politike sa snažnim aspektom decentralizacije.

„U narednom periodu distribucija sredstava iz fondova Ministarstva kulture i drugih organa mora da se zasniva na jasnim principa. Politika decentralizacije u oblasti kulture jedan je od temeljnih principa i naše trajno opredeljenja“, rekao je Vukosavljević.

On je ukazao da Srbija nije izolovan slučaj, te da glavni gradovi svuda u svetu jesu na neki način centar i žiža kulturnih dešavanja, kako po broju ustanova kulture tako i po programskim aktivnostima kojima obiluju.

„Kultura nije privilegija glavnih gradova. Kulturni život snažno mora da prožima sve aspekte savremenog društva i u glavnom gradu, ali i u svim ostalim delovima zemlje“, naglasio je ministar.

Ministarstvio kulture, nastavlja on, imalo je slatku muku da se opredeli između niza veoma kvalitetnih projekta koje su gradovi i opštine priložile na konkurs „Gradovi u fokusu“, što potvrđuje da u lokalnim samoupravama na poslovima kulture rade odgovorni, profesionalni i kvalitetni ljudi.

Dodaje da je ideja da lokalne samouprave imaju bogate umetničke programe, ali i da se pomogne obnova ustanova kulture koje su pojedinim sredinama u veoma lošem stanju, što je zabrinjavajuće.

„Ovo ministarstvo kulture i informisanja ima jaku, snažnu opredeljenost da mi tu situaciju popravljamo iz godine u godinu, iz meseca u mesec“, rekao je ministar i poručio da će to ministarstvo biti dom i kuća za sve lokalne samouprave, kada je reč o projektima iz oblasti kulture.

Opština Novi Bečej dobila je najviše sredstava sa projektom „Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti“ koji će biti finansiran sa 56,7 miliona dinara, dok je Šabac dobio devet miliona dinara za projekat Eureka za obnovu sinagoge u Šapcu.

Exit mobile version