Grad Šabac omogućio besplatnu obuku iz programiranja

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović predstavio je u sredu u Gradskoj kući platformu E- Sova, pomoću koje će sugrađani svih generacija moći besplatno da savladaju jedan od najtraženijih programskih jezika- JavaScript. Vrednost projekta je dva miliona dinara, a kurs na koji se zainteresovani mogu prijaviti preko linka http://www.esova.rs/prijavi-se/ obuhvata 120 časova i polaznicima omogućava da savladaju veštine koje im mogu doneti zaposlenje na tržištu rada na kome je programer deficitarno zanimanje.

-Kurs je namenjen svima koji hoće da nauče neke nove veštine, od dece iz osnovne škole do starijih. Programeri imaju najviše plate u Srbiji, upravo zato što ih nema dovoljno. Mi trenutno u Srbiji imamo šest do sedam hiljada programera, a potrebno je negde oko 150 hiljada. Zbog toga su plate programera visoke, prosečna je preko 160 hiljada dinara. Ovo je izuzetna prilika da ljudi nauče i unovče svoje znanje- rekao je Petar Vasić, koji je realizovao E- Sova platformu.

Prepoznajući potrebu za programerima, u Velikoj Britaniji i Australiji slični programi su uvedeni u osnovne škole. Gradonačelnik Zelenović je istakao da u modernom svetu znanje znači moć.

-Ja zaista želim da Šabac bude moćan, kao što želim da Šabac bude deo moćne Srbije. Način da do toga dođemo je da počnemo da živimo 21. vek, a 21. vek je nemoguće živeti bez osnovnih znanja o programiranju. Obezbedili smo program tako da svi mladi i oni koji žele da nauče da programiraju to urade besplatno o trošku grada. Ja sam svestan da naši roditelji nemaju dovoljno novca da za svoju decu plate više znanja i zato je Grad tu da im to omogući. E- Sova je program koji treba da obezbedi da u toku godine prođu neke osnovne kurseve programiranja na pristupačan način i da nakon toga mogu otvoreno da uđu u tržišnu utakmicu i da se dalje bave obrazovanjem, a neki možda i apliciraju za neke osnovne programerske poslove- objasnio je Zelenović.

Prijave su u toku, a za pohađanje kursa potreban je računar i internet konekcija. Nakon aplikacije na sajtu, svaki korisnik dobija šifru za pristup i sam određuje vreme koje će provesti u učenju. Posle svake lekcije, polaznici će moći da provere svoje znanje, a po završetku kursa dobiće i sertifikate. Svima koji nemaju pristup internetu, a žele da pohađaju kurs, Centar za stručno usavršavanje ustupiće na korišćenje računarsku učionicu u odgovarajućim terminima.

  1. D.Dimitrijević
Exit mobile version