Grad Šabac oformio Lokalni krizni centar, održana prva sednica

2

Nakon sednice Mačvanskog upravnog okruga održane u petak, na kojoj su donete preventivne mere za sprečavanje pojave i eventualnog širenja zarazne bolesti goveda- nodularnog dermatitisa, grad Šabac je postupio po zaključcima Saveta i formirao Lokalni krizni centar za praćenje ove zarazne bolesti. Prva sednica Centra održana je danas u Gradskoj kući. Na području našeg okruga do sada nije zabeležen nijedan slučaj oboljevanja od ove bolesti.

Nakon sednice Gradskog veća grada Šapca, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je i oformio Lokalni krizni centar, izrazio je zabrinutost zbog širenja zaraze jer se u šabačkom kraju proizvodi deset odsto goveda od ukupne proizvodnje u Srbiji.

-Zabrana prometa i izvoza stoke dvostruko je pogodila naše poljoprivrednike: ne mogu da izvoze goveda, čeka se prodaja, a opasnost preti jer nadležni republički organ nije sproveo vakcinaciju onda kada je to trebalo i zbog toga smo dovedeni u ovakvu situaciju. Apelujem da se vakcinacija što pre obavi i da se bolest na ovom prostoru spreči, a mi ćemo, kao Grad, dati podršku u skladu sa našim mogućnostima. U petak smo sproveli akciju suzbijanja komaraca, što je veoma značajno za zaustavljanje širenja zaraze. Učinićemo sve što možemo da zaštitimo našu poljoprivrednu proizvodnju- podvukao je Zelenović.

Rukovodilac Lokalnog kriznog centra Dušan Kostadinović je naveo da će Centar biti u neprestanoj komunikaciji sa Mačvanskim upravnim okrugom i Regionalnim kriznim centrom, i kao i do sada, staviti im na raspolaganje sve svoje resurse kako bi suzbio i eventualno otklonio posledice nodularnog dermatitisa.

Prema rečima Jelene Smiljanić iz Veterinarske stanice Šabac, na području grada Šapca za sada nema obolelih grla i situacija je pod kontrolom. U toku je sprovođenje preventivnih mera, urađena je dezinsekcija, a radi se i dezinfekcija svih ugroženih mesta, sprovodi kontrola pograničnih područja, kao i fazna vakcinacija goveda prema prioritetu.

-Prema rešenju Republičke veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, zabranjen je promet stoke, odnosno goveda. Veterinarska stanica Šabac i ostale kolege prate situaciju na terenu. Vakcinacija se sprovodi fazno, najpre u zaraženim područjima, zatim u ugroženim, a Mačvanski okrug planiran je u trećoj zoni- objasnila je Smiljanićeva.

D.Dimitrijević

 

Facebook komentari

Discussion2 Comments

Leave A Reply