Grad Šabac finansira troškove vantelesne oplodnje za 13 parova

Uručeni ugovori u Gradskoj kući

Grad Šabac finansiraće troškove vantelesne oplodnje za 13 parova koji su ispunili uslove konkursa objavljenog u martu ove godine, a ugovore im je danas u Gradskoj kući uručio predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić. Iz gradskog budžeta za ovu namenu biće izdvojeno više od tri miliona dinara, budući da su svi parovi ispunili uslove i time ostvarili ovu mogućnost.

Grad Šabac već treću godinu zaredom na taj način podržava njihovu borbu za potomstvo.

-Ovo je jedna od najvažnijih mera aktivne populacione politike grada Šapca. Zdrava porodica je temelj i stub društva, pa je podrška porodici važna. Kao grad smo spremni da podržimo parove koji žele, a do sada nisu bili u mogućnosti, da se ostvare kao roditelji. Čestitam svima na hrabrosti i upornosti i želim vam mnogo sreće- rekao je Pajić.

Pravo na korišćenje ove mere imaju parovi koji su imali tri pokušaja vantelesne oplodnje u zdrvstvenoj ustanovi o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i lica koja nemaju obavezno zdravstveno osiguranje. Borba sugrađanke Mirjane Tomić traje 24 godine i ovo će joj biti četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

-Ovo je zaista nešto neopisivo. Ne mogu da iskažem rečima sreću koju osećam. Za nas je ovo veliki dan i zahvalna sam gradu na podršci i svima koji su nam pomogli da sakupimo dokumentaciju i konkurišemo- navela je Tomićeva.

Komisija koja je pregledala dokumentaciju zaključila je da su svi prijavljeni ispunili uslove, te niko nije odbijen.

-Veliko mi je zadovoljstvo što su svima odobrena sredstva. Osnovni uslov za odobrenje, uz medicinsku dokumentaciju, bio je da ovi parovi ne mogu da konkurišu za sredstva Republičkog fonda. Nadam se da ćemo, zahvaljujući ovoj meri grada, u Šapcu uskoro imati i prvu bebu- poručila je član Komisije, ginekolog dr Julijana Tomić Janošević.

Uručenju ugovora prisustovala je i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Tatjana Marković. U prošloj godini, Grad je finansirao troškove vantelesne oplodnje za 11 parova, ali nisu svi još uvek završili ceo postupak.

D.Dimitrijević

Exit mobile version