Grad i struka protiv dogradnje Stare robne kuće

1

Ugrožen vredan predstavnik moderne arhitekture u Srbiji

Stručna javnost u gradu Šapcu protivi se tome da vlasnik poslovnog dela Stare robne kuće, firma „Leon“ iz Slepčevića, dogradi objekat do stubova i na taj način zatvori deo pešačke zone koja je činila jedinstvenu ambijentalnu celinu u javnom prostoru. Budući da ga je gradsko Odeljenje za urbanizam više puta odbilo, vlasnik se obratio nadležnom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Glavni gradski urbanista Katarina Dubljanin ističe da je to jedinstven prostor u Šapcu i vredan predstavnik moderne arhitekture u Srbiji, koji bi tom intervencijom bio značajno degradiran.

-Ovakva kolonada je zaista retkost i ima veliku vrednost u ovoj našoj zaštićenoj ambijentalnoj celini. Kad je ulica rađena i prostor unutar kolonade, jedinstveno popločan i obrađen istim materijalima i tada je to tretirano kao deo javnog prostora, što zapravo i jeste. Stav Gradske uprave i struke je da ne treba dozvoliti dogradnju tog objekta do stubova, čak i planski dokument to ne dozvoljava, jer smatramo da je to dogradnja, da se tu dobija nova kvadratura, premašuju se dozvoljeni indeksi izgrađenosti. Čitava ta intervencija je u suprotnosti sa planskim dokumentom i to ne treba dozvoliti, jer bi, između ostalog, i naružilo grad. Grad će preduzeti sve formalno- pravne procedure da to da spreči- istakla je Dubljaninova.

Urbanista- saradnik u kabinetu gradonačelnika Ksenija Lukić Marović navela je  da treba očuvati interes građana, a to svakako jeste ambijentalna celina u pešačkoj zoni, koja služi za opštu upotrebu.

-Veoma mi je drago što je grad stao iza toga, a struka definitivno ima takvo mišljenje, da treba da očuvamo taj prostor za građane. Kada je rekonstrukcija glavne pešačke zone i ove ulice rađena, ovaj prostor je tretiran integrisano i smatra se da je neodvojivi deo ove zone i ambijentalne celine koju volimo. Smatramo da je naša dužnost da se borimo da ga sačuvamo i dalje, jer je to u interesu građana- rekla je Lukić Marović.

Sa gradskim urbanistima saglasne su i arhitekte Jana Bogdanović i Miomira Vasović, koje su podvukle da je nedopustivo da nešto što je godinama ulepšavalo grad sad bude naruženo.

-Šteta je da se ambijentalna vrednost ugrozi i da se izmeni slika centra grada. Mislim da bi dogradnja naružila grad i da to nipošto ne bismo smeli da dozvolimo, jer je to izuzetan prostor- istakla je Bogdanovićeva, dok je Vasovićeva dodala da kolonada treba da ostane kao deo prostora u javnoj upotrebi, tim pre što je ona, i funkcionalno, i obradom partera, potpuno usklađena sa tom idejom.

-To je udoban, funkcionalan prostor, koji služi kao sklonište od kiše, sunca, mesto gde ljudi mogu da zastanu, porazgovoraju, predprostor za korišćenje, a postalo je i deo ambijentalne vrednosti ovog grada, tako da bi to značilo stavljanje ličnog interesa tih koji to žele ispred interesa i na štetu grada- poručila je Vasovićeva.

Dograđivanje bi, smatraju stručnjaci, ugrozilo i odnos prema kulturnim dobrima u okolini, ali i uskratilo prostor za održavanje brojnih gradskih manifestacija.

D.Dimitrijević

 

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Je l to pukla ljubav izmedju biznismena “Leon” i glavne gradjevinske mafijasice Dubljanin? Tako su lepo “saradjivali” kada mu je izdala divlju dozvolu za zgradu bez parkinga u Masarikovoj. Sad on nece vise da podmazuje? Posle dozvole da je unakazi i nadogradi Nova robna kuca (sve to na javnoj povrsini), ove partijske muljatorke ne predstavljaju ni struku ni javnost u Sapcu i mesto im je u zatvoru. Nema kriminala u koji nisu umesane. Kada hoces nesto da sacuvas, onda zastitis objekat, ne ostavljas prostora za razna tumacenja, cenkanje i dilove.

Leave A Reply