Godišnji koktel za poljoprivrednike u Gradskoj kući

1

U organizaciji Odeljenja za poljoprivredu

U organizaciji Odeljenja za poljoprivredu Grada Šapca priređen je tradicionalni godišnji koktel za poljoprivrednike. Skupu u Gradskoj kući prisustvovao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, njegov zamenik Dušan Kostadinović i predstavnici udruženja poljoprivrednika.

Kostadinović je istakao da Grad Šabac prepoznaje da je poljoprivreda velika razvojna šansa našeg kraja.

-Svaka aktivnost grada Šapca, svaki projekat koji realizujemo u oblasti poljoprivrede, ima za cilj da poljoprivredni proizvođači zarade više od posla kojm se bave. Pored svakodnevnih kontakata koje imamo i posredstvom službi, i direktno, dobro je da se početkom godine okupimo na tradicionalnom skupu, jer je to odlična prilika da razgovaramo. Nama su iskustva naših poljoprivrednih proizvođača dragocena u kreiranju lokalne politike za poljoprivredu- rekao je zamenik gradonačelnika Šapca.

On je dodao da je Grad ponosan na jedinstveni projekat u Srbiji „Ruralni razvoj nakon poplava“ i izrazio nadu da će i druge lokalne samouprave uvideti da je važno da naša poljoprivredna proizvodnja bude prerađivačka i primenom dobre prakse doprineti da poljoprivrednici zarade više do posla kojim se bave.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić rekao je da mlekari iza sebe imaju izuzetno tešku godinu i strahuju da će ova godina zbog ukidanja prelevmana biti još teža.

-Prve rezultate ukidanja prelevmana očekujemo već u februaru, a u aprilu i maju, zbog povećane proizvodnje mleka, problemi će biti izraženiji. Neke mlekare su i pre nove godine počele sa otkazivanjem na terenu od manjih proizvođača, što je pokazatelj da smo bili u pravu kad smo rekli da prelevmani treba da ostanu još šest meseci i da je daleko povoljniji period za njihovo ukidanje letnji period- naveo je Vasić i dodao da jedini spas vidi u udruživanju, budući da će biti još teže kada se pokrene nacionalna laboratorija koja će mnoge proizvođače zateći nespremne za tržišnu utakmicu, jer mleko na našem tržištu uglavnom ne ispunjava evropske standarde po pitanju mikrobiološkog kvaliteta.

Šabac je prvi u Srbiji po broju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava- preko 10 hiljada, od toga 7.800 u aktivnom statusu. Grad Šabac i Direkcija za poljoprivredu posebno su ponosni na dva nova projekta- projekat mobilnih sušara i poboljšanje rada u pčelarstvu, započeto 2015, a nastavljeno 2016. godine.

-U te dve godine 80 poljoprivrednih gazdinstava prvi put se zaposlilo. U 2015. godini 40 gazdinstava dobilo je po pet košnica sa rojevima, a u 2016. godini 40 gazdinstava po 15 košnica i rojeva i to je sasvim dobar podsticaj i pomoć ljudima da zarade i zaposle se. Treba napomenuti da imamo preko 480 registrovanih pčelara i nažalost pet, umesto samo jedno udruženje. Pored toga, značajno je subvencionisanje kamata na kupovinu mehanizacije i stoke i projekat kopanja dubinskih bunara- najbolji projekat u poljoprivredi koji daje rezultate i uzor je drugim opštinama. Grad Šabac je doneo Strategiju razvoja poljoprivrede do 2020. godine, koja je osnova za konkurisanje za sredstva kod evropskih fondova, kao i da se u narednom periodu stvore projekti za ruralni razvoj- podvukao je šef odseka za ruralni razvoj Odeljenja za poljoprivredu Grada Šapca Predrag Srdanović.

On je podsetio da je Šabac grad sa najvećim brojem grla goveda i svinja i izrazio uverenje da će podsticaji u veštačkom osemenjavanju svinja i goveda, kao i pomoć u ovčarstvu i kozarstvu, dati još bolje rezultate.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. гола истина о голом животу

    Циљ сваког окупатора је да од освојене територије направи аграрну (пољопривредну) земљу. Србски непријатељи су управо то и успели. Превртање земље служи само да стомак буде пун а у кући буде мир. Често се наводи холандско чудо у пољопривреди али се не каже да је оно базирано на продаји ЗНАЊА а не на продаји пшенице и кукуруза. Новац зарађују њихови ИНСТИТУТИ а не њихови пољопривредници, који опстају на вештачки начин – помоћу субвенција. Ми имамо боље и здравије земљиште као и вредније и здравије људе али профита нема јер наши противници на тржишту су МОНОПОЛИ које чине: државе, банке и велики трговински ланци. Наш сељак је препуштен себи и својој муци…

Leave A Reply