„Galsko selo“ ispred Predsedništva Srbije

Drugu noć za redom, ekološki aktivisti provešće kampujući u parku ispred zgrade Predsedništva Srbije. U kampu aktivista, koji su se na radikalizaciju odlučili nakon što je izostalo ispunjenje njihovog zahteva – trajna zabrana eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cele države, prvi dan protekao je uz dobro raspoloženje i veliki podršku građana koji su tokom celog dana dolazili i donosili kako hranu, tako i sve druge potrepštine i dobru energiju. Ovo je vratilo veru aktivistima da ipak nisu sami i ulilo im nadu da opstank u Srbiji neće biti dovoden u pitanje, jer građani su odlučni da ne žele da im neko truje zemlju, vodu i vazduh.

– Atmosfera je sjajna, mnogo ljudi je dolazilo do kampa. Donosili su nam svašta nešto, hranu i piće. Jedna žena nam je napravila i palačinke i donela i u tegli domaći džem. Prvog dana kroz kamp je prošlo mnogo građana i stručnih ljudi, da nas samo pozdrave ili porazgovaraju sa nama. Oko 19 časova u posetu nam je došao i glumac Tihomir Stanić, koji je govorio odlomke iz Andrićevog romana „Na drini Ćuprija“, nakon čćega su se obraćali i aktivisti iz Dobrinje i Jagodine – rekao je za „Podrinske“ Nebojša Petković iz Udruženja „Ne damo Jadar“.

U ovom improvizovanom etno selu, kako ga nazivaju na društvenim mrežama: „Galskom selu“, u parku ispred Predsedništva nalazi se 12 šatora, odnosno drugu noć za redom tu će prenoćiti oko trideset ljudi. Ovakav vid protesta najavljeno je da će trajati do 15. februara sigurno, ali postoji mogućnost i da se produži vreme kampovanja sve dok Vlada Republike Srbije ne usvoji njihove zahteve. U prva 24 sati, ekološkim aktivistima se niko nije obratio, a kako ističu oni to ni ne žele. Njihov protest moći će ovoga puta da prekine samo uvođenje zakonske zabrane eksploatacije bora i litijuma.

– Nije nam se niko obratio iz vlasti, a mi to ne bismo ni dozvolili. Nama nije cilj da nam se oni obrate, da nam ponovo obećaju već da da donesu zakon koji smo tražili. Ni sa kim više nećemo pregovarati. U proteklom periodu razgovarali smo i sa predstavnicima Vlade Srbije i sa svima koji imaju veze sa vlašću, dali smo im naše zahteve šta želimo od njih. Ukoliko se ne uvede zakonska zabrana iskopavanja litijuma i bora, mi ćemo preduzeti nove korake, počećemo sa skupljanjem potpisa za narodnu inicijativu. Sa tom akcijom počinjemo 1. marta i planiramo da skupljanje potpisa traje do 1. aprila. Pravićemo proteste dva puta nedeljno po gradovima širom Srbije i na taj način ćemo takođe skupljati proteste i upoznavati sve građane, sigurno ima i onih koji nisu obavešteni o štetnosti ovakvog rudarenja, sa onim što je planirano za našu zemlji protiv čega se borimo. Za narodnu inicijativu potrebno je 30.000 potpisa, ali mi želimo i skupićemo mnogo više od toga – kazao je Petković.

Ispred zgrade Predsedništva protestuju kampujući meštani iz ugroženih područja okupljeni u Savezu ekoloških organizacija Srbije -SEOS, a to su meštani Gornjih Nedeljica – Udruženje „Ne damo Jadar“, Jagodine – „Eko brigada“, Rekovca – „nEko brine za Levač“, Pranjana – „Suvoborska reka“, Dobrinje – „Zaštitimo Dobrinju“ i iz Kosjerića – „Za čist Kosijerić“.

Isidora Kovačević

Exit mobile version