„Evropski dani jevrejske kulture u Šapcu“ od 1. do 6. septembra

U ORGANIZACIJI GRADA ŠAPCA

U nedelju 1. septembra u 19 časova gradonačelnik Nebojša Zelenović prirediće prijem za rabina Isaka Asiela u Gradskoj kući, a nakon prijema, u 20 sati, rabin će održati predavanje na temu „Religija – opijum za narod. Šta Tora kaže o tome?“ u Muzeju šabačkih Jevreja. Ovim predavanjem počeće Evropski dani jevrejske kulture u Šapcu.

Manifestacija „Evropski dani jevrejske kulture u Šapcu“ biće održana od nedelje, 1. septembra, do petka, 6. septembra i obuhvatiće petnaest programskih sadžaja u četiri ustanove kulture u Šapcu – Narodnom i Muzeju šabačkih Jevreja, Šabačkom pozorištu i Biblioteci šabačkoj. Na taj način se Grad Šabac, pokrovitelj i organizator, pridružuje široj inicijativi upoznavanja značajne kulture čiji je deo prošle godine bilo 420 gradova i 28 evropskih zemalja, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Muzeju šabačkih Jevreja.

-Možemo sa pravom da kažemo da je Šabac evropski grad, između ostalog zato što je jedini grad u Srbiji koji učestvuje u jednoj od najvažnijih manifestacija u Evropi koja se bavi, ne samo istorijom ili baštinom Jevreja i njihovom kulturom na tlu Evrope, već i zbog toga što je zasnovana na veoma važnim temama za savremeni svet, a to su otvorenost, tolerancija i prihvatanje drugih identiteta- naglasio je član Gradskog veća grada Šapca Igor Marsenić i pozvao sugrađane da učestvuju u dešavanjima.

Direktorka Narodnog muzeja u Šapcu Nela Tonković objasnila je da će prva manifestacija ovog tipa obuhvatiti petnaest različitih događaja- predavanja, naučne skupove, radionice, izložbe, pozorišne predstave i koncerte.

-Događaj poseduje sve ono što podrazumeva komunikaciju i lakše upoznavanje sa jednom kulturom. Svi sadržaji su otvoreni, besplatni i dostupni sugrađanima koji žele da saznaju više o jevrejskoj kulturi koja jeste nosila ovaj grad svojevremeno i formirala neke od njegovih vrednosti. Sigurna sam da će sugrađanima biti interesantno da Šabac upoznaju iz ovog aspekta- rekla je Nela Tonković i najavila da će Muzej šabačkih Jevreja do kraja septembra dobiti svoju postavku.

Predstava „Ana Frank: Istorijska antibajka za decu i odrasle” Šabačkog pozorišta premijerno će biti izvedena u utorak od 20 sati, trećeg dana manifestacije. To je i diplomski master rad šabačke glumice Vanje Pavlović, u režiji Jelene Bogavac. Glumačku postavu čine i Olivera Guconić, Deana Kostić, Miloš Vojnović i Slobodan Petranović Šarac.

-Priča o Ani Frank jeste vrsta antibajke- bajke u svetu okrenutom naglavačke, bajkovita priča u kojoj izostaje hepiend. Kada se dotaknete tako velike teme, tako važne ličnosti i toliko bolne tačke u istoriji čovečanstva, imate veliku odgovornost prema delu, da se uz vrlo ograničena sredstva potrudite da napravite autorsku ekipu iza koje stoji ozbiljan rad – rekla je direktorka Šabačkog pozorišta Milena Bogavac.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam će u utorak, 3. septembra, otvoriti izložbu „Pisma Hilde Dajč” u Narodnom muzeju u Šapcu. Šabac na ovaj način postaje deo mreže od 200 gradova širom Evope koji nude priliku da se upozna jevrejska zajednica, ali i neguju kulturu sećanja.

D.Dimitrijević

Exit mobile version