Epitemiološka situacija u Šapcu stabilna

EPIDEMIOLOŠKA ANKETA KOD PACIJENT KOJI JE U ŠAPCU UMRO OD UPALE PLUĆA BILA JE NEGATIVNA ALI ČEKAJU SE REZULTATI IZ BEOGRADA

O epidemiološkoj situaciji u Šapcu, na konfernciji za medije u Zavodu za javno zdravlje, govorila je dr Dragana Radojičić, spec. epidemiologije i načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ona je tom prilikom rekla da u Šapcu ima 609 ljudi u izolaciji ili samoizolaciji koji su se javili Zavodu za javno zdravlje i koji su, od početka vanrednog stanja, došli u naš grad. Neki su u izolaciji 14 dana a neki 28 u zavisnosti iz kojih zemalja su došli i od toga kako je propisano. Do sada je u Šapcu uzeto 18 uzoraka a svi rezultati koji su do juče stigli su negativni. Za uzorke koje su juče uzeti još uvek nisu stigli rezultate. U toku dana je u Beograd poslato još pet uzoraka.

– Epidemiološka situacija u Šapcu je mirna zato što nemamo dokazanih slučajeva na COVID 19. Međutim, moramo razmišljati o tome da je virus svuda oko nas i tako se i moramo ponašata i voditi računa o higijenskim merama. Apelujem na sugrađane da budu maksimalno zaštićeni, da poštuju sve mere koje su im date: da se ne izlazi, da se vodi računa i u prodavnicama nose maske i rukavice, da se redovno vrši higijena ruku što pranjem toplom vodom i sapunom što dezinfekcionim sredstvima ako nema vode – istakla je dr Radojičić.

O pričama da će se vršiti masovan testiranja dr Radojičić je rekla da nisu dobili nikakvu preporuku i još uvek se drže algoritama koji su do sada postojali. Oni koji imaju nekakve simptome treba da se javljaju u kol centre Domova zdravlja, svojim izabranim lekarima. Za sada testiraju se oni  koji imaju neke respiratorne infekcije a na osnovu epidemiološke ankete da li su bili u inostranstvu, da li su bili u kontaktu sa obolelom osobom ili osobom kod koje je potvrđen COVID19.

Za masovno testiranje treba odrediti proceduru, šta ko radi i na koji način to radi. Za to mora da potraje par dana a dotle se svi moraju pridržavati osnovnih mera zaštite.

Na pitanje novinara šta se dešava sa pacijentom koji je danas umro u Šapcu od upale pluća dr Radojičić je rekla ne može ništa sa sigurnošću da kaže jer za uzorak koji je kod tog pacijenta uzet, zato što je pacijent bio u težem stanju iako je epidemiološka anketa bila negativna, još uvek nije dobijen rezultat.

#OstaniKodKuće #SpasiŽivote

Exit mobile version