Epidemiološka situacija se stabilizuje

Pet novooobolelih u Šapcu

U Šapcu je pet novoobolelih od kovida- 19. U Opštoj bolnici hospitalizovano je 100 pacijenata, evdentirani su po jedan prijem i otpust i nema više osoba na respiratorima. Jedno lice je preminulo od posledica virusa, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.  

Prema rečima v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branka Vujkovića, u prethodnoj sedmici uzeto je 1.392 uzorka, od kojih je 64 pozitivno, odnosno 4,6 posto, što je u poređenju sa presekom nedeljnog izveštaja 13.avgusta, kada je bilo 145 i 8,8 procenata, statistički značajan pad broja pozitivnih.

-Epidemiološka situacija se stabilizuje, ali je i dalje prisutno oscilatorno javljanje obolelih. U Šapcu je od 20.juna ukupno obolelo 1.870 osoba, u Mačvanskom okrugu 2.988. U prethodna 24 sata do podne u Šapcu je dijagnostikovano pet, u okrugu sedam potvrđeno pozitivnih. Ukupno je izlečeno 1.520, u okrugu 2.356.  Na teritoriji grada je 350 aktivno obolelih i 632 na nivou okruga. Danas je u Šapcu uzeto 79 uzoraka za testiranje, u okrugu 125 i sedam van okruga. Od početka je urađeno 9.154 testa od 16.138 u okrugu, 16.470 zajedno sa ljudima koji su se testirali u Zavodu, a nisu sa teritorije okruga. Pod merama samoizolacije je 318 kontakata, a od početka je u okrugu bilo 5.074 pod merama izolacije- naveo je dr Vujković.

Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković rekla je da je u kovid ambulanti Doma zdravlja juče pregledano 102 pacijenta, od kojih 20 sa tegobama, a 82 je došlo na kontrolu.

-PCR testom testirano je ukupno 67, od kojih je 40 retestiranja i sedam za koje je traženo ponavljanje testiranja. Imali smo devet seroloških testova. U toku dana se očekuju rezultati preostalih testova. Juče smo imali sastanak u kovid bolnici sa direktorom Opšte bolnice dr Slobodanom Popovićem i koordinatorom privremene bolnice potpukovnikom dr Žarkom Mićovićem na kome je napravljen izveštaj dostavljen Štabu za vanredne situacije o daljem postupanju sa objektom u Ekonomskoj školi. Stavljen je u fazu mirovanja do eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije u gradu. U slučaju da dođe do povećanog broja obolelih biće aktiviran, sve je spremno, kadar je opredeljen, postoji sva neophodna zaštitna oprema- objasnila je dr Stanković.

Prema izveštaju Policijske uprave Šabac telefonskim putem kontrolisano je 146 lica u samoizolaciji i nije bilo osnova za pokretanje bilo kakvog postupka. Nije bilo novih rešenja sanitarne inspekcije, izvesto je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku da Grad uđe u nabavku zaštitnih maski i  dezinfekcionih sredstava za škole, kao i da se pre početka školske godine uradi finalna dezinfekcija svakog školskog objekta, a onda da se vrši redovno održavanje svih prostorija u školama.

-Konsultovaćemo stručnjake u vezi sa tipom zaštitnih maski koje će se nositi. Interesantno je da smo nakon komunikacije sa direktorima škola dobili informaciju da je 95 posto roditelja kao odgovor na pitanje da li su za nastavu kod kuće ili u školi navelo da su za to da deca ipak idu u školu. Videćemo kako će to biti organizovano. Mislim da je dobro da pred početak školske godine ljudi iz Zavoda obiđu sve te objekte i konstatuju da je sve urađeno prema standardima koji su dati od strane kriznog štaba. U intenzivnoj smo komunikaciji, razmenjujemo sve podatke i završićemo tu nabavku vrlo brzo. Oprema će biti distribuirana školama pre početka školske godine- poručio je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Govoreći o eventualnom ponavljanju izbora u Šapcu na 27 izbornih mesta, Vujković je rekao da je stav struke da imamo „jedan događaj koji svakako nosi određene rizike, ali da bi bilo uputno da bude održan pre početka školske godine, ne samo zbog toga što treba tu nešto zbrzati, već zbog toga što smo došli do jednocifrenog broja obolelih, pogotovo ako se taj trend nastavi“. Gradonačelnik je podvukao da „se nada da će što pre biti ponavljanja izbora i da jedva čeka taj trenutak, jer bi to značilo da je zaraza pobeđena“.

D.Dimitrijević

Exit mobile version