Edukacija hirurga u cilju poboljšanja kvaliteta rada

1

Načelnik Centra za endokrinu hirurgiju KCS

prof. dr Ivan Paunović u poseti Opštoj bolnici Šabac

Prepoznajući potrebu za takvim profesionalnim profilom u našem regionu, Opšta bolnica Šabac poslala je dr Milana Grujića na subspecijalizaciju u Centar za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije. Načelnik tog Centra prof. dr Ivan Paunović, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koordinator u Ministarstvu zdravlja za oblast endokrine hirurgije, član evropske, američke i britanske asocijacije endokrinih hirurga, boravio je u četvrtak u radnoj poseti šabačkoj Opštoj bolnici, tokom koje je razgovarao sa pomoćnikom direktora dr Slobodanom Popovićem o načinima poboljšanja kvaliteta rada u toj ustanovi sekundardne zdravstvene zaštite.

Do sada je sedam hirurga završilo subspecijalizaciju u Centru za endokrinu hirurgiju i stečena znanja primenjuju u matičnim zdravstvenim ustanovama. Dr Paunović ističe da ovakav vid edukacije nema nijedna zemlja u zapadnoj Evropi.

-Jednostavne ultrazvučne dijagnostike i dostupnost određivanja osnovnih laboratorijskih analiza funkcije štitaste žlezde omogućavaju brzo postavljanje dijagnoze, a zadatak hirurga je da vrši selekciju pacijenata. To je veliki problem sa kojim se susrećemo, jer hirurg određuje da li pacijentu treba savetovati operaciju ili ne. Savet treba da bude kompetentan i potrebno je da hirurg objasni pacijentu prednosti i mane predložene hirurške intervencije- objašnjava načelnik Centra za endokrinu hirurgiju KCS.

Na teritoriji grada i čitavog regiona na godišnjem nivou 20 hiljada pacijenata ima problem sa organima endokrinog sistema, najviše sa štitastom žlezdom.

-To nije mala cifra i to su većinom benigne i maligne bolesti, odnosno incidenca malignih bolesti raste. Način života, stres i zračenje su faktori koji najviše utiču na razvoj ovih bolesti. Opšta bolnica je prepoznala taj problem i poslala svog hirurga dr Milana Grujića na edukaciju. Profesor dr Paunović će nam pomoći da endokrinu hirurgiju, odnosno hirurgiju tiroide, paratiroide, nadbubrega i endokrinog pankreasa dignemo na viši nivo, što je zaista i cilj- da dostignemo jedan novi kvalitet i odškolujemo niz novih endokrinih hirurga koji će svesrdno pomagati i lečiti pacijente i u Šapcu i u čitavoj Srbiji- podvukao je dr Popović.

Prošle godine u Kliničkom centru Srbije operisano je 194 pacijenta obolelih od karcinoma štitaste žlezde, 674 pacijenta sa dobroćudnim oboljenjima štitaste žlezde i 111 pacijenata obolelih od primarnog hiperparatireoidizma.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. A zasto u emisiji koja je bila na lokalnoj televiziji nije gostovao nijedan endokrinolog iz sabacke bolnice? Meni je ovo interesantnije kao pitanje.

Leave A Reply