Dva nova smrtna slučaja, ukupno osam u novom talasu kovida- 19

Procenat zaraženih u odnosu na ukupan broj testiranih oko 50 posto

Od 199 testiranih 87 lica pozitivno je na kovid- 19. Trend zabeležen prethodna tri dana da procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih pada ispod 50 posto se nastavlja. U Opštoj bolnici Šabac hospitalizovano je 285 osoba, uz 23 nova prijema, devetoro je na respiratoru, a dva pacijenta su preminula, ukupno osam od kako je ta zdravstvena ustanova postala kovid centar. Juče je u kovid ambulanti pregedan 281 pacijent, do sada najviše od početka epidemije, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

-Pregledano je 139 pacijenata u prvoj, 142 u drugoj smeni. Jutros do 13 sati imali smo 94 pregleda. U poslednja 24 sata pregledano je ukupno 236 ljudi, od toga 95 prvih pregleda, 141 kontrolni. Pacijenata koji su se prvi put javili sa tegobama koje ukazuju na kovid- 19 je 40 posto, a 60 posto dolazi na kontrolne preglede. To nije razlog za paniku, već potvrda da smo podigli svest sugrađana da shvate koliko je važno da se javljaju i na kontrolne preglede, koji se zakazuju da bismo pacijente otkrivali u početnoj fazi pneumonije, što je najčešća komplikacija infekcije. Imali smo 10 seroloških testiranja, a PCR testom testirano je 150 pacijenata i te rezultate očekujemo večeras. Juče su stigli rezultati od 16. jula za 150 pacijenata, od čega je 86 pozitivno, 64 negativno. Nekoliko dana zaredom imamo trend da je ispod 60 posto pozitivnih, a to nas raduje. Nema opuštanja, moramo se pridržavati mera i apelujem da se što veći broj ljudi sa simptomima javi na pregled- navela je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da je sve što je naloženo od strane Gardskog štaba za vanredne situacije u vezi sa pripremom privremene bolnice u Ekonomskoj školi urađeno.

-Sprovedena je nabavka u vezi sa ishranom, izabran ponuđač. Zaključen je sporazum sa JKP „Stari grad“ u vezi sa komunalnim uslugama i poslat zahtev Zavodu za javno zdravlje u vezi sa dezinfekcijom u budućem periodu, kako bi se ostvario kontinuitet pružanja te usluge. Prvi krug dezinfekcije je sproveden, a sala je spremna da primi prve pacijente. Kao grad smo spremni u svakom trenutku, sproveli smo sve što se od nas očekuje po odluci Vlade. Odeljenje komunalne milicije deli rešenja sanitarne infekcije o izolaciji kontakata pacijenata, angažovan je veći broj lica za podelu. Pojačane mere kontrole će se vršiti na javnim površinama i u parkovima u vezi sa poštovanjem distance i nošenjem maski- podvukao je Vasić.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović je podsetio da Grad testove od 24. juna do 1. jula nije dobio u dovoljnom broju, već tek nakon organizovane akcije preko stranih ambasada Australije, Kanade i SAD-a.

-Onog trenutka kad smo dobili pozitivnu vest od dobavljača koga smo uz učešće kanadske ambasade obezbedili i dogovorili prvi kontigent od 150 testova i kada je taj dobavljač o tome  obavestio Ministarstvo zdravlja, pošto je obavezno da to uradi, tog trenutka su iz Veterinarskog specijalističkog instituta javili da su oni obezbedili te testove. Da nismo pogodili taj posao, nikada ovde ne bi došao niti jedan test i ništa ne bi bilo drugačije nego inače u Srbiji. Uspelli smo da se izborimo za testove i za to da u roku od 24 sata stignu rezultati testiranja- objasnio je gradonačelnik.

On je rekao da se sa profesorima sa Medicinskog fakulteta razmatra mogućnost da se u Šapcu u vrlo kratkom roku uvedu dodatni brzi i jeftini testovi kojima će se testirati isključivo kontakti obolelih osoba, čime bi grad prvi ušao u takvu organizovanu akciju. Na nivou grada je više od 2.200 kontakata obolelih i više od 1.000 pozitivnih.

D.Dimitrijević

Exit mobile version