Dramatična situacija u Šapcu, raste broj zaraženih virusom kovid 19

Gradonačelnik traži još testova od nadležnih, Grad će platiti troškove

U kovid ambulantu juče se javilo 136 osoba sa simptomima koji ukazuju na infekciju virusom kovid 19, 585 pacijenata u prethodnih pet dana. Štab za vanredne situacije sinoć je na sednici doneo zaključak da se uputi pismo Ministarstvu zdravlja i molba za dostavljenje testova zdravstvenim ustanovama na teritoriji grada Šapca u kome se napominje da je situacija dramatična, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

-Imamo standardan rast pozitivnih spram testova koji se koriste. Da se iz laboratorije dostavi 200 testova dnevno, toliko bismo imali pozitivnih. Juče je potvrđeno da je 21 lice pozitivno na virus. Imamo jedan smrtni slučaj koji je po izveštaju lekara doveden u vezu sa kovidom, pcr test je negativan, ali sve što se desilo u vezi sa tom smrću ukazuje na kovid. Prosečna stopa smrtnosti u gradu je sa 3,5 u poslednjih pet dana porasla na 5,2 dnevno. Danas ćemo napisati pismo Veterinarskoj stanici da vidimo da li mogu ako dođemo do novih testova da rade uzorkovanje kao za vreme krize. Uradićemo kao grad najviše što možemo. Imali smo primedbu da nismo precizirali koje testove tražimo, ali mi to ne moramo da znamo, da li su serološki ili neki drugi. Imamo para u budžetu, nemamo problem sa tim, ali imamo problem sa neodgovornim ponašanjem. Zamolio bih nadležne da se manu prepiski na Tviteru i društvenim mrežama i pozabave svojim poslom i omoguće dovoljan broj testova. Borićemo se za nezavisnost Doma zdravlja i odsustvo bilo kakvog pritiska na njihov rad- naveo je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Danas do 14 sati u kovid ambulanti pregledano je 93 pacijenata, testirano je 37,  a oko 10 sati stigao je 51 pcr test.

-Testiranje radimo po indikacijama Instituta Batut i Republičkog kriznog štaba. To podrazumeva prethodni klinički pregled lekara, biohemijske analize krvi, radiografski pregled pluća, merenje saturacije kiseonika i podatak da je osoba imala bliski kontakt sa kovid 19 pacijentom duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od metar. Kada osoba nije imala bliski kontakt, ali duži od 15 minuta, radi se serološko testiranje. Pozitivni idu u kućnu izolaciju, a posle 14 dana radi se retestiranje. Niko nije vraćen, svi pacijenti budu vraćeni istog dana. Nastavili smo da pozivamo kontakte i pratimo njihovo zdravstveno stanje, ali ne testiramo ukoliko nemaju simptome. Do sada je pozvano 347 kontakta- objasnila je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Juče i danas vršena je kontrola poštovanja preventivnih mera propisanih naredbom Štaba 29.juna u letnjim baštama, ugostiteljskim objektima i trgovinama u užem gradskom jezgru- u ulicama Masarikova, Karađorđeva, Gospodar Jevremova, Pop Lukina i Miloša Pocerca.

-Kontrolisano je 268 objekata, od čega 66 nema dezo barijeru, 32 nema sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkolohola i u 40 objekata zaposleni nisu nosili zaštitne maske. U tim objektima je izrečena mera upozorenja, dok je ustanovljeno da 130 objekta poštuje naredbu. Vlada je na sednici 1.jula propisala posebne mere u gradovima gde je proglašena vanredna situacija. Očekujem na prvoj narednoj sendnici da raspravljamo o ovim merama i donesemo odluku kako da smanjimo brojeve koji nisu dobri- naglasio je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Vanrednu situaciju u gradu, ako se proceni da je to potrebno, uvodi gradonačelnik na preporuku Štaba za vanredne situacije.

D.Dimitrijević

Exit mobile version