Dovoljne su bile samo dve rečenice

„PRIVILEGIJA“ DA SLUŠAMO ANU I ALEKSANDRA

Uh, dobro je. Već je počela da me hvata panika i beznađe kako se približava 18 časova i vreme da nam se, na konferenciji za medije iz Vlade Republike Srbije, obraćaju ili Ana Brnabić, premijerka ili Aleksandar Vučić, predsednik. Na svu sreću tu „privilegiju“, kakvu niko na svetu nema, da nam se obraćaju ovako dve „važne“ osobe danas, izgleda, nećemo imati. Ili, ko zna? Ali se nadam da su i njegovi medijsko-marketinški stručnjaci shvatili da je preterao. I to mnogo.

Na sreću moja razmišljanja o tome na koji način da se spasem tog jednočasovnog monologa sa napadnim samohvalisanjem, vikom, pretnjama i skrivenim političkim porukama prolongiraću za sutra. A imao sam rešenja. Da „podignem ruku na ženu“, kako predsednik reče, i da me strpaju u zatvor (izolaciju) pa da se sit odmorim. Ili da skočim kroz prozor pa šta bude.

Mada, kad analiziram brojne sate „brige“ koje nam je tako darežljivo podario naš predsednik, sa sve „ja vas volim“ i „ko Boga vas molim“, „pa me posle streljajte“, sve više mislim da bi mnogo delotvornije i čestitije bilo da smo od tog čoveka čuli samo dve rečenice:

  1. O koronavirusu ništa ne znamo;
  2. Budite u izolaciji, slušajte stručnjake i održavajte higijenu.

Dakle, to je sve što je ta osoba trebala da kaže. Sve ostalo morali su da govore stručnjaci. Lekari. Ali ne oni njegovi, u koje smo izgubili poverenje, nego istinski stručnjaci, kojih u Srbiji, na svu sreću, ima dovoljno.

I sve bi drugačije bilo. Duboko sam ubeđen da bi se svi mnogo više pridržavli saveta stručnjaka nego naredbi, pretnji i prisila koje gospodin „svemogući“ propagira.

Tačno je, bili bi smo i tada zaplašeni, pozitivno, ali bez nepotrebnog „uterivanja“ straha i sejanja panike koja ne vodi ničemu.

Ali gde je tu ON? Gde je tu njegov ego, narcisoidnost, samohvalisanje, licemerje, surovost, pohlepa (na vlast), sebičluk, podrugljivost, arogancija, nemoralnost i druge negativne karakterne osobine koje poseduje u enormnim količinama.

Pa zato pričaj Vučiću, pričaj… Da tebi bude lakše jer mi i onako nismo važni. I ne samo Ti već i svi „tvoji“ što bitišu oko tebe. Ali samo ako koriste novi pravopis koji si ti lično smislio!

 

Novi srpski pravopis

Verujem da se Vuk Stefanović Karadžić „prevrće“ u gorbu ako može da čuje kako se danas priča, u javnom životu, u Srbiji. Novo pravopisno pravlio „veliki i svemoćni“ Aleksandar je uveo već na samom početku svoje vladavine. Još kao PPV. Doduše, taj „novi“ pravopis u početku je važio samo za njegove najbliže saradnike (iz kabineta). Kako su mu funkcije rasle taj pravopis je postao, u početku pomodarstvo, a kasnije i obaveza svih članova njegove partije. Danas se taj pravopis odomaćio u svim sferama društva. A i u obrazovnim ustanovama će uskoro.

Naime pravopismom pravilu da svaka rečenica mora da sadrži subjekat i predikat dodaje se klauzula da uz ova dva pojma mora da stoji i reč Vučić.

I, kao što vidite dobro se snalazimo sa ti novim pravilom.

NEKA PAMET I RAZUM POBEDE! DA MISLITE A NE DA VERUJETE!

Ivan Kovačević

Exit mobile version