Dopisništvo RTS-a u Šapcu obeležilo 40 godina rada

3

Prijem u Gradskoj kući

Dopisništvo Radio- televizije Srbije u Šapcu danas je obeležilo značajan jubilej- 40 godina od emitovanja prve rubrike na nacionalnoj frekvenciji. Tim povodom, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović priredio je prijem u Gradskoj kući za bivše i sadašnje članove kolektiva ove medijske kuće. Kako je istaknuto, ispunjavajući radne zadatke postavili su temelje profesionalnog, odgovornog, pravovremenog i istinitog izveštavanja i doprineli da šabačko dopisništvo danas važi za jedno od najboljih u Srbiji.

Čestitajući im na dugotrajnosti, Zelenović je naglasio da je za Šabac privilegija da ima medijske poslenike koje odlikuje kvalitet i profesionalizam u radu.

-Tim šabačkog dopisništva čine odgovorni i posvećeni ljudi, koji dobro znaju svoj posao. Uprkos sveprisutnoj tablodizaciji javnog života, mi u Šapcu možemo da se pohvalimo da imamo najbolje profesionalce, koji na najobjektivniji način izveštavaju- rekao je gradonačelnik.

Za Dragana Filipovića, prvog urednika šabačkog dopisništva, 27. februar 1977. godine bio je poseban dan i jedan od najlepših u karijeri, budući da je tog dana u trećem dnevniku Televizije Beograd emitovan snimak sa sednice Međuopštinske konferencije Saveza boraca u Banji Koviljači, koji je kao prvi ostao zapisan u istoriji izvešavanja ovog kraja. Zbog satnice, crno- belu traku nisu, kao obično, slali autobusom, već ju je zajedno sa kolegom Branom Stojisavljevićem doneo u Beograd.

-Prošli smo sa 40 sekundi u trećem dnevniku i to je za mene bio jedan od najlepših trenutaka u profesionalnoj karijeri dugoj 42 godine. U to vreme, biti televizijski novinar je bilo elitno zanimanje i bila je čast i privilegija biti deo kolektiva medijske kuće koja je negovala visoke standarde u radu. Najvrednije blago koje smo stekli je prijateljstvo i zaista smo funkcionisali kao jedna porodica. Četiri godine uzastopno, od 1978. do 1981. godine, naše dopisništvo je bilo najbolje u Srbiji. Ono što smo skromno započeli, naše kolege su nastavile i zbog toga mi je neizmerno drago- istakao je Filipović i izrazio zahvalnost gradonačelniku na prijemu.

Snimatelj Brana Stojisavljević proveo je ceo radni vek u dopisništvu.  Kako je naveo, kamera mu je dala privilegiju da bude direktan učesnik u mnogim važnim zbivanjima za svoj grad i okolinu.

-Snimajući sam obišao gotovo sve zemlje Evrope. Bio sam direktan učesnik u krucijalnim zbivanjima za svoj grad, okolinu i državu i imao zadovoljstvo da ljudima koji nisu bili u takvoj situaciji preko svog snimka prenesem sve što sam video i doživeo- naglasio je Stojisavljević.

Urednica šabačkog dopisništva RTS-a Tanja Dimitrić Mijailović navela je da je novinarska profesija jedna od najtežih, upravo zato što zahteva stalnu borbu sa kilometrima i vremenom.

-Nama nikad nije bio problem da uradimo vest, već da stignemo na mesto događaja, vratimo se i brzo izmontiramo materijal, kako bismo objektivno i tačno informisali gledaoce. Ukoliko smo uspeli da oivičeni teritorijom između Dunava, Save, Drine i Tamnave budemo na svakom važnom događaju, da ne budemo ni omraženi, ni voljeni, već da budemo objektivni i jasni u izveštavanju i na taj način zadobili poverenje publike, onda verujemo da smo ispunili našu misiju- rekla je Dimitrić Mijailović.

Odgovorni urednik redakcije dopisništva RTS-a Gordana Petrović pohvalila je predanost poslu kolega iz Šapca, o čemu najbolje svedoči podatak da ekipa dopisništva RTS-a u Šapcu godišnje pređe oko 15 hiljada kilometara i uradi oko 1.000 priloga i uključenja. Ono što, međutim, ne staje u brojke, jesu svi problemi, ali i uspesi i radost koje su podelili, kako među sobom, tako i sa ljudima, čije su sudbine slikom i rečju zabeležili.

D.Dimitrijević

 

Facebook komentari

Discussion3 Comments

  1. Zahvaljujući njima iz Šapca godovo nikad ne stižu normalne priče. Samo ubistva, podmetnute bombe, socijalno ugrožene porodice i sl. Jednom godišnje naprave normalan prilog, a sve ostalo su krimi priče. Takođe, ove nadmene žene većinu poziva na događaje ignorošu, odbijaju, objašnjavaju da to “neće proći” i sl. Dok, recimo, dopisnici iz Zrenjanina svakodnevno bombarduju rts prilozima, čak i banalnim, i to se pušta, dok, eto, Šabac ne možete videti, osim ako neko nije ubijen, napadnut, ne štrajkuje i sl.
    Možda traju 40 godina, ali ne znači da su dobri.

  2. добар им просек

    Њих 13 направи 13 минута програма месечно.

Leave A Reply