Dobitnik nagrade „Laza K.Lazarević“ za najbolju neobjavljenu pripovetku

Kulturni centar svake godine na konkursu dodeljuje nagradu za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku koju je za tekuću godinu dobio Bojan Krivokapić.

Žiri u sastavu prof. dr Vladislava Gordić Petković, dr Milica Vučković i mr Katarina Janković Popović jednoglasno je odlučio da nagrada bude dodeljena za priču „U ocu se skuplja voda“ poslatu pod šifrom „Ljudi od peska.“ Konkurencija je činila 75 radova dužih i kraćih narativnih celina afirmisanih autora i pisaca početnika. Tematika pripovetki bila je najviše okrenuta ka realističkim detaljima iz svakodnevice a radnja češće smeštena u ruralni nego u urbani ambijent. Motivi su siromaštvo,usamljenost, nasilje, stid, marginalizovanost, neprilagođenost i psihička nestabilnost, porodično nasleđe i nasilje.

 

O nagrađenoj priči

Nagrađena priča Bojana Krivokapića „U ocu se skuplja voda“ uvodi u monološku lirsku panoramu jednog sumornog života i njegovu bespoštednu vivisekciju, navodi se na sajtu Kulturnog centra u obrazloženju nagrade. U pitanju je potresno svedočanstvo „sa severa ravnice“ o roditeljima koji su otišli pre vremena, i u čijim životima su se reflektovale sve bolesti savremene istorije i sve istorije savremenih bolesti. Siromaštvo i tuga, nasilje i očaj obeležili su život osetljivog i suptilnog pripovedača prepuštenog refleksiji i reminiscencijama.

Zbog inventivnosti i stvaralačke zrelosti, žiri nagrade „Laza K. Lazarević“ pohvaljuje priče koje su se našle u najužem izboru: „Šipak za čaj“ (šifra Garibaldijeva 7), „Moj Pera“ (šifra „Eftimiades“), „Škorpija“ (šifra „Tigar trećeg doba“) i „Teatar na plaži Eli“ (šifra „klackalica“).

 

 

O autoru

Bojan Krivokapić (Bačka Topola, 1985) živi i radi u Novom Sadu, gde je diplomirao na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je knjigu kratke proze Trči Lilit, zapinju demoni (Kikinda, 2013), zbirku gemischt-poezije Žoharov let (Stolac, 2014), roman Proleće se na put sprema (Beograd, 2017; Sarajevo – Zagreb, 2017) i zbirku pesama Gnezdo dečaka (Beograd, 2019). Dobitnik je nagrada za prozu: Ulaznica (Zrenjanin, 2011), Đura Đukanov (Kikinda, 2012), Edo Budiša (Pazin, 2014), Lapis Histriae (Umag, 2021), Biber (Beograd – Sarajevo, 2021) i Milutin Uskoković (Užice, 2021), kao i nagrade Mak Dizdar za zbirku poezije (Stolac, 2013). Za roman Proleće se na put sprema godine 2018. dobio je Nagradu Mirko Kovač za najbolje delo mladog autora u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Književni tekstovi su mu prevedeni na italijanski, nemački, mađarski, albanski, engleski, slovenački i makedonski jezik.

 

 

 

Exit mobile version