Do polovine septembra biće završen postupak dodele Ličnih pratilaca

Jelena Milošević, članica Gradskog veća grada Šapca:

Usluga Lični pratilac dostupna je detetu sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju kome je potrebna podrška za zadovoljenje osnovnih životnih potreba u svakodnevnom životu, pod uslovom da je uključeno u vaspitno obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući i završetak srednje škole. Aktivnosti ličnog pratioca deteta planiraju se i realizuju u skladu sa individualnim potrebama  u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima.  Kao takva, usluga je izuzetno značajna za samog korisnika, jer doprinosi njegovoj boljoj socijalizaciji, komunakaciji sa sredinom i vršnjačkom grupom.

Ova usluga je izuzetno značajna i za porodicu u celini, jer lični pratioci preuzimaju jedan deo obaveza samih roditelja, koji za to vreme mogu i da se radno angažuju, obavljaju neke aktivnosti. Lični pratioci predstavljaju i podršku vaspitačima i nastavnicima u radu. Oni prolaze akreditovanu obuku i stiču sertifikat za rad. Sve to nam govori o značaju ove usluge za lokalnu zajednicu, jer doprinosi većoj pristupačnosti i uključenosti svih članova zajednice u aktivnosti i život u gradu.

Ova usluga je našim sugrađanima dostupna od 2017. godine, a  zahvaljujući ovoj usluzi, ove školske godine 44 dece, tj. 44 porodice će dobiti podršku u svakodnevnom funkcionisanju. Roditelji ne participiraju u usluzi, već se ona u potpunosti finansira iz budžeta Grada. Za ovu uslugu je za školsku 2021./2022. godinu izdvojeno 22 miliona iz budžeta Grada.

Roditelji ili zakonski staratelji dokumentaciju predaju Centru za socijalni rad Šabac, koji nakon stručnog postupka utvrđivanja ispunjenosti formativnih uslova, zahtev za pružanje usluge prosleđuje licenciranom pružaocu.

Zbog specifičnih okolnosti vezanih za organizaciju početka školske godine usled pandemije, očekuje se da prvi korisnici budu uključeni u uslugu već do prve polovine septembra. Sve usluge u našem gradu se planiraju tako da imaju stalnost i održivost. Tome u prilog ide i činjenica da se one planiraju budžetom za svaku godinu, kao i da su izdvajanja u budžetu kao i obuhvat korisnika iz godine u godinu veći, a samim tim je i svake godine angažovan sve veći broj pratilaca.

Exit mobile version