Đorđe Zečević na visini zadatka

Zgrada „Dragin blok“ dobija mural posvećen „Dr Dragi Ljočić“

Preduzeće „Set“ najavilo je da će nova zgrada koju grade u blizini bolnice poneti ime „Dragin blok“ i da će se na toj zgradi nalaziti veliki mural posvećen prvoj ženi lekarki doktorki Draginji Dragi Ljočić.

Ovih dana, te najave se i ostvaruju, jer neumorno na skeli radi akademski vajar, Đorđe Zečević, koji idejnu skicu, sa papira prenosi na zid površine 150 metara kvadratnih.

„Mural će biti gotov kada vremenske prilike to dozvole, ne mogu sa sigurnošću da kažem kada, jer boja koju koristim ne trpi vlagu, a nije baš zahvalno raditi po kiši. Očekujem da ću uspeti da završim mural u narednih mesec dana“, kaže Đorđe Zečević, dok oslikava zid.

Komentarišući zahtevnost projekta Zečević kroz osmeh kaže: „Sigurno da nije lako raditi na skeli, penjati se svakodnevno i oslikati oko 150 kvadrata, naravno da je lakše štafelajno slikanje u ateljeu, ali svaki posao ima neku svoju draž“, navodi Đorđe Zečević.

Đorđe, inače profesor vajanja i stručne prakse u Školi primenjenih umetnosti za Podrinske objašnjava šta će se sve nalaziti na zidu posvećenom dr Dragi Ljočić.

„Muralom će dominirati lik Drage Ljočić, a kako je ona bila izuzetan patriota iz nje zid će biti oslikan u bojama srpske zastave. Na desnoj strani murala, nalaze se scene iz ratova u kojima je ona učestvovala i pomagala ranjenim vojnicima. Na donjem delu nalazi se i šinjel sa epuletom, što je simbol činjenice da je ona u vojsci bila potporučnik. Draga Ljočić borila se i za izjednačavanje prava muškaraca i žena jer je i sama nailazila na nepremostive prepreke kada je rodna ravnopravnost u pitanju, to je značajna simbolika ovog murala“ objašnjava Đorđe Zečević.

Ovaj projekat nastavak je ideje „SET-a“ da se na svakom novom objetu oda svojvrsni omaž jednoj od znamenitih žena iz Šapca. Tako je pre par godina, urađen i mural na novoizgrađenom stambenom objektu koji se nalazi tik uz zgradu Ekonomske škole u Šapcu a posvećen je Stani Milanović.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version