Devet novoobolelih u Šapcu, osam pacijenata na respiratoru

0

Trenutna situacija ukazuje da neće biti potrebe za otvaranjem privremene bolnice

U Šapcu je registrovano devet osoba pozitivnih na kovid- 19, od toga sedam u kovid ambulanti Doma zdravlja, gde je zabeleženo 228 pregleda, među kojima je 79 prvi put došlo sa tegobama. Urađeno je 134 PCR testa. U Opštoj bolnici smešteno je 218 pacijenata, evidentirano je 12 prijema i osam otpusta, a osam lica je na respiratoru, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

-Na jutrošnjem sastanku zdravstvenog tima Štaba za vanredne situacije odlučeno je da se nastavi sa sprovođenjem istih preventivnih mera. Do kraja sledeće sedmice ostaće otvorena privremena kovid bolnica u Ekonomskoj školi i ako sve bude u redu, koordinator, potpukovnik dr Žarko Mićović predaće je na upravljanje Štabu. U ovom trenutku svi pokazatelji govore da neće biti potrebe za njenim otvaranjem, što je dobra vest- naveo je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i podsetio da je svojevremeno pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković ocenio da Šabac nema kvalifikovan kadar za privremenu bolnicu, a upravo je osoblje šabačkog Doma zdravlja angažovano da u njoj radi, uz odobrenje koordinatora postavljenog od strane republičkog kriznog štaba.

V.d. direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković rekao je da je u prethodnoj nedelji uzeto 1.779 uzoraka, od čega je 246 pozitivnih, što je 13,8 posto. U odnosu na prethodnu nedelju, beleži se skoro dupli pad pozitivnih uzoraka u Mačvanskom okrugu.

-Prosečna starost obolelih je oko 45 godina, populaciona grupa između 35 i 40, radno sposobno stanovništvo. Epidemiološka situacija je i dalje nestabilna, zbog dvocifrenog broja potvrđeno pozitivnih u celom okrugu, ali sa povoljnijim tokom, jer je njihov broj znatno manji. U Šapcu je od početka epidemije ukupno obolelo 1.883, u okrugu 2.945 osoba. Samo od 20. juna je 1.798 obolelih u gradu, u okrugu 2.788, gde je danas 26 pozitivnih. Ukupno izlečenih je prema poslednjem preseku je 801 u gradu, 1.340 u okrugu, a ukupan broj aktivno obolelih 1.082, odnosno 1.605. Ti brojevi pokazuju značajan pad u odnosu na prošlu nedelju, kada je evidentirano 1.281, odnosno 1.977. Broj uzetih PCR uzoraka u preseku za danas je 162 u odnosu na 265 u okrugu. Od početka epidemije u Šapcu uzorkovano je 7.698, odnosno 58 posto, u okrugu više od 13.562, od kojih je 13.300 sa našeg okruga. U celom okrugu 1.185 kontakata je u izolaciji. Pre sedam dana bilo je hospitalizovano 275, danas 218 pacijenata- naglasio je dr Vujković.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić izvestio je da su predstavnici Policijske uprave Šabac kontrolisali 711 lica- 701 telefonskim putem, 10 nenajavljeno na adresi stanovanja. Podneta je  jedna krivična prijava zbog nepoštovanja mera samoizolacije, a Odeljenje komunalne milicije podnelo je tri prekršajne prijave protiv ugostiteljskih objekata zbog nepoštovanja mere radnog vremena.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply