Delegacija OEBS-a u Šapcu

2

Dug put do slobode medija

Tročlana delegacija OEBS-a, Odeljenja za medije, posetila je Šabac. Delegaciju je primio gradonačelnik Nebojša Zelenović, a o radu i problemima lokalnih medija razgovarali su sa redakcijom RTV Šabac i „Podrinskih“. S obzirom da je sloboda mišljenja, govora i medija osnovni postulat i vrednost demokratije, tom temom se posebno bavi i Misija OEBS-a u Srbiji sa centralom u Beču. Doskorašnji izvestilac OEBS-a Dunja Mijatović ukazivala je na brojne primere gušenja medijskih sloboda u Srbiji, i imala niz nesuglasica  sa aktuelnim režimom,  a sve primedbe medija i  novinara mogu se upućivati na adresu Misije OEBS-a u Beogradu. Direktor „Podrinskih“ Ivan Kovačević ukazao je na dugu i slobodarsku tradiciju ovog lista, počevši od prvih privatnih novina “Zaslon“, osnovanih 1990, koje su posle 11 brojeva zabranjene. Takođe u redakciji ovih novina su prepoznatljivi autori iz burnih i medijski krajnje nepovoljnih devedesetih godina: Hanibal Kovač, tada dopisnik  „Slobodne Evrope“, „Dnevnog telegrafa“; Dragan Karalazić, dopisnik „Dojče Velea“; Dragan Eraković, dopisnik „Danasa“… Pritisci na „Podrinske“ potiču sa svih strana, a posebno iz kuhinje SNS. Tako se desilo da su ovdašnji finansijski inspektori dobili nalog da obavezno kazne ovaj list, u tome su imali i podršku prekršajnog suda, a posebno više instance, jer je apelacioni sud prvobitnu kaznu gotovo udesetostručio. Desilo se i da na prijavi na republički konkurs za finansiranje medijskih projekata „Podrinske“ budu odbijene s obrazloženjem da nisu registrovane, a pre dve godine „Podrinske“ su realizovale republički projekat u vrednosti od 600.000 dinara. Gradska uprava Šapca jedna je retkih samouprava gde poštuju pravila o finansiranju  medijskih projekata, sa relevantnim članovima komisije. Projekat „Podrinskih „Ostanak mladih na selu“ proglašen je za najbolji. Međutim, ocenio je Kovačević, pokazalo se da vlast koristi ove projekte za pranje para, da se njima namiruju portali i neki tobož mediji osnovani neposredno pre konkursa. Glavni urednik „Podrinskih“ Hanibal Kovač istakao je kao osnovni moto da ne postoji nikakva zabrana u listu „jer se čitavog života borimo protiv cenzure“, i da se objavljuju sadržaji sa proverenim činjenicama. Posebno značajan segment je prisutnost “Podrinskih“ u elektronskim oblicima tako da po zvaničnim izveštajima Gugla šabački nedeljnik je po posećenosti iza „Blica“ i „Kurira“.

Gordana Janković, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS-a, ukazala je na pogubne posledice primene i zloupotrebe finansiranja medijskih projekata, i da je jedan od načina da se mediji pomognu – udruživanje lokalnih medija. Postoji mogućnost da se određeni sadržaji lokalnih medija objedine, a tu je i spremnost da se učine značajni koraci na osavremenjavanju i korišćenju elektronske prezentacije. Takođe je ponudila punu pomoć kada se radi o organizovanju stručnih tribina kao i gostovanjima predstavnika OEBS-a.

D.E.

Facebook komentari

Discussion2 Comments

 1. Gušenje medija.
  Bilo ranije i sada.
  Ali svaki od njih ima svog šefa.
  Nekome je šef iz SNS, nekome iz vladajuće koalicije.
  U Šapcu je isto skoro podeljeno. Pa o čemu,onda ovde govorimo?
  Besmislene priče.Kakav OEBS?Nema nama pomoći.
  Evo,ja imam jedan predlog.Ako nema gušenja medija u toj baš meri, i ako su novinari ovde baš hrabri, hajde da napravimo emisiju u Šapcu, recimo, na AS ,ili na TV Sabac “Koliko košta radno mesto u JP u Šapcu?
  Mene lično interesuje Kulturni centar. Kako nekoliko sa VSS dobije otkaz, a dvoje sada sa samo srednjom školom se zaposli tamo preko DS i SPO? Nemaju nikakvo radno zaduženje. Nemaju VSS. Da li neradnici treba da rade u JP i da li diploma nije u Šapcu važna i da li treba da se vrednuje rad?
  Ako ima hrabrih, evo teme: Koliko košta radno mesto u JP Šapca? Ali već znam, da je Brankica Stanković jedna.

Leave A Reply