Dar Mišarcima za istoriju i nezaborav

Željko Dragićević, akademski slikar

U susret obeležavanju godišnjice Mišarskog boja, akademski slikar Željko Dragićević, poreklom iz Sovljaka, oslikao je za sedam dana i 58 radnih sati monumentalni mural na usponu Mišarskog brda. Zid dugačak 118 metara, preko 230 kvadrata, prikazuje presudan okršaj za slobodu, gde je umetnik, kako kaže, vodio neku svoju bitku. Osećao je obavezu kao potomak i umetnik da iskaže svoju zahvalnost vitezovima slobode i na svoj način ih proslavi.

Kako je istakao Dragićević, ova godina, u kojoj slavimo stogodišnjicu proboja Solunskog fronta, za njega kao stvaraoca je jako bitna, jer je pre dve decenije završio Školu za umetničke zanate i broji 8.007 radova u svom umetničkom opusu.

-Dobio sam jedinstvenu priliku, zahvaljujući divnim prijateljima u „Abraševiću“ koje sam upoznao 2014. godine, kao i slikanju na Ceru, da 2018. godine stignem i do Mišara. Tih sedam dana su veličanstveni i fantastični za mene, prvenstveno zbog gostoprimstva divnih ljudi tamo, zahvaljujući kome je svaki dan bio priča za sebe. To je druga faza mog rada, jer smo prošle godine započeli oslikavanje u domu, hol velikana, portrete Đure Jakišića, Janka Veselinovića, Bore Stankovića i drugih. Taj rad mi je u prelomnom trenutku u mom životu mnogo značio – podvukao je Dragićević.

Kako je objasnio, druga polovina zida je fantastičan simbol, gde su u šancu spremni ratnici, sa crvenim zastavama i zlatnim krstom, puni ljubavi i razumevanja. To je, napominje Dragićević, posveta svim divnim ljudima koji su mu na stvaralačkom i životnom putu pomogli da danas bude tamo gde jeste. Uveren je da će mu rad i druženje sa Mišarcima dati inspiraciju za brojna buduća dela.

Exit mobile version