Danas je Svetski dan radija:

U eri digitalizacije, radio nije izgubio slušaoce

Svetski dan radija obeležava se 13. februara od 2011. godine, kao sećanje na 13. februar 1946. godine, kada je prvi put emitovan radijski program Radija UN. Pored toga, ovaj praznik danas ima za cilj da promoviše ovaj elektronski medij, koji je, u poslednjih nekoliko godina, postao manje popularan. U nastavku pročitajte neke zanimljivosti o radiju. Mi smo na „praznik radija“ posetili studio Radio „Cera“ i razgovarali sa vlasnikom Markom Popovićem.

 „Mi smo narodnjački radio od glave do pete. Emitujemo isključivo narodnu muziku. Počeli smo sa radom četvrtog februara 1995. godine i od tada do sada nismo se menjali, bar što se tiče muzike. Tradicija u našem kraju, u Mačvi i Pocerini jeste da veselje ne može da prođe bez želja, čestitki na radiju i kod nas kažu, ako nije bilo želja i pozdrava na radiju, onda kao da veselja nije ni bilo“, kaže Marko Popović, čiji otac Tomsilav Toma Popović, je pre 27 pokrenuo radio stanicu u Lipolistu.

Šabački kraj ima dugu radio istoriju. I danas, izuzetno su popularne želje, čestitke i pozdravi, koje je prvi počeo da emituje radio Šabac pre više od pola veka. I dan danas, na lokalnim stanicama u Šapcu, čeka se na red i muzičke želje za veselja, zakazuju se i po nekoliko meseci unapred.

„Ovde je lokalna sredina, mislim da slušaoci najviše veruju lokalnom radiju. Mi im nudimo kratke i brze informacije, kratke vesti i informacije o vremenu. Ljudi nas slušaju po ceo dan. Na primer, kažu domaćice kad ustanu, upale radio dok spremaju doručak i piju prvu jutarnju kafu i onda nas ne gase ceo dan. Čak neki kažu da i spavaju uz radio Cer, nama takve pohvale mnogo znače“, objašnjava Marko Popović, voditelj i vlasnik radio Cera.

Era digitalizacije, medijima je donela muke, pogotovo lokalnim. Mnogi podaci kažu da je radio izgubio moć i slušaoce, ali lokalni radio emiteri tvrde da su se za svoje mesto pod medijskim nebom izborili.

„Mi smo davno krenuli skromno, sada možemo da kažemo da smo moderna radio stanica. Mi nismo izgubili slušaoce dolaskom novih tehnologija. Era digitalizacije je najviše naškodila štampanim medijima a radio je naprotiv, dobio mogućnost da se što dalje čuje. Mi emitujemo svoj program i na internetu i tamo nas prati zapažen broj slušalaca“, zaključuje Marko Popović.

Đ. Mijailović

Exit mobile version