Dan nezavisnosti Grčke

Danas, 25. marta obeležava se 200 godina od revolucije koja označava početak borbe pravoslavnog naroda Grčke protiv svog vekovnog zavojevača, Otomanske imperije. Ovaj dan u Grčkoj proslavlja se kao Dan nezavisnosti i nacionalni praznik, kada je Grčka krenula u krvavi oslobodilački rat za osvajanje nezavisnosti. Grad Šabac u bratskim je odnosima sa grčkim gradom Argostolijem sa ostrva Kefalonija, sa kojim ima potpisanu Povelju bratimljenja od januara 1995. godine. Jedna ulica u Argostoliju nosi naziv ,,Šabačka”, a i u Šapcu postoji Ulica grada Argostolija, što predstavlja pravi pokazatelj bratstva, podrške, mira i solidarnosti ova dva grada. Značajan izraz čvrstog prijateljstva Srbije i Grčke demonstrirao je oficir Grčkih oružanih snaga, Marinos Ricudis, koji je osuđen na zatvorsku kaznu jer je odbio da učestvuje u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije. Njegov stav bio je da kao pravoslavac ne želi da učestvuje u napadu na bratski narod.

U Šapcu će povodom obeležavanja 200. godišnjice grčke nezavisnosti, u znak podrške bratskoj državi ispred Gradske uprave grada Šapca biti istaknuta zastava Grčke.

,,Srbi i Grci bratski su narod, sa sličnim sudbinama koje su ih povezivale kroz istoriju. Veliko prijateljstvo između naših naroda, pokazalo se na delu u mnogim situacijama, od vojnih saveza do solidarnosti u teškim situacijama, a naročito se to odnosi na stav ove države o našoj Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija. Prijateljstvo dve države prenelo se i na dva grada, Šabac i Argostoli, koje vežu neraskidive veze, pune poštovanja i bratske ljubavi, i njih na svaki način treba negovati, da nam traju još dugo. Stanovnici Argostolija treba da znaju da su u naš grad uvek dobrodošli“, rekao je gradonačelnik Šapca.

Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca uputio je čestitku povodom obeležavanja 200. godišnjice nezavisnosti i Dana državnosti Republike Grčke.

,,U čast 200. godišnjice Rata za nezavisnost bratskom grčkom narodu čestitam Dan državnosti i izražavam najdublju podršku, a posebnu čestitku upućujem Viktoru Ruhotasu, počasnom konzulu Srbije u Grčkoj i Teofilosu Mihalatosu, gradonačelniku grada Argostolija i svim stanovnicima grada Argostolija sa kojim nas veže višedecenijsko prijateljstvo krunisano 1995. godine poveljom o bratimljenju naša dva grada.

Međusobna podrška koju smo u proteklom periodu pružali jedni drugima učvrstila je naše veze i davala nam snagu da nadograđujemo naše prijateljstvo i partnerstvo u svim pravcima: kulturi, ekonomiji, turizmu i sportu, ali i na svim ostalim poljima na kojima ćemo pisati zajedničku istoriju“, istakao je Nemanja Pajić.

Osim Argostolija, grad Šabac bliske odnose gaji i sa krfskim selom Agiosom Mateosom sa kojim je Mačvanski Prnjavor pobratimljen od 1992. godine, kao i sa ostrvom Kefalonija.

 

Exit mobile version