Da volimo svet oko sebe, čisto, kao dete

Zbirka pesama Dragana Đuranovića „Zagrljaj detinjstva“

Zbirka pesama Dragana Đuranovića „Zagrljaj detinjstva“ predstavljena je prošlog četvrtka u Kulturnom centru Šabac. O knjizi je govorila recezentkinja, profesor srpskog jezika i književnosti Slavica Topić, dok je stihove čitala Katarina Tadić. Na taj način autor se oprostio od promovisanja dečije poezije kojom se godinama posvećeno bavio.

Napisao je 25 knjiga, a zanimljivo je da je prva izašla 26. juna 1996, a poslednja 25. juna ove godine.

-Pesme su namenjene deci uzrasta do 14 godina, a najviše im ih čitaju babe i dede. Sviđa im se što je većina pesama pisana u prvom licu. Na početku sam inspiraciju pronalazio u svojoj deci, od trenutka kad su počeli da puze, sve što prati odrastanje me inspirisalo, a kasnije, kada su pošli u školu, tu je rađanje prve ljubavi, simpatije. Kad su moja deca porasla, inspiraciju sam nalazio u tuđoj deci, slušajući priče roditelja i na osnovu toga u ovoj knjizi su se našle dve istinite priče- objašnjava Đuranović.

Dragan Đuranović

Kako je istakla Topićeva, autor nas novom zbirkom „vodi u čarobni svet detinjstva i odrastanja, kroz celokupan period rasta i sazrevanja, od pelena i prvog zubića, pa do tinejdžerskih godina, zaljubljivanja i izbora budućeg zanimanja sa svim poteškoćama i čarima“.

-Pesme nisu namenjene samo deci, već i odraslima, da se podsete da su i oni nekada bili mali ljudi i da to nikada ne zaborave. Način na koji nam se lirski subjekt intimno obraća u prvom licu, čini da se lako otisnemo u svet mališana i doživimo razne avanture. Pesme prožima radoznali nemirni duh deteta, maštovitost, duhovitost, a ponekad i hirovitost. Iz cele zbirke isijava plemenitost, svetlo i mir – podvukla je recenzentkinja.

Dodala je da zbirka može poslužiti kao uputstvo za život, jer sadrži odlične savete i recepte za sreću među kojima je onaj najvažniji- da volimo svet oko sebe, ali čisto, kao dete, baš kao što je i autor u svojim stihovima zabeležio.

Đuranović je zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, a poezijom se bavi od 1984. godine. Najpre je pisao ljubavne, pa misaone, a potom i dečije pesme. Kaže da je danas poezija skrajnuta, te da je to razlog što je neće više javno promovisati, već pisati isključivo za svoju dušu.

-Na početku je bilo teško objaviti knjigu, kasnije teže, a sad je skoro nemoguće. To je jedan od razloga zbog kojih se na neki način relativno opraštam sa poezijom. Od ljubavne poezije sam se oprostio pre tri godine, a sad se opraštam sa poezijom za decu. Ostaje mi da se oprostim sa misaonim pesmama. Pisaću, možda i objaviti neku knjigu ili pesmu, ali neću organizovati promocije- naveo je Đuranović.

Porodica Đuranović

Prisutni su se saglasili da bi odustajanje autora od takvih večeri bio gubitak za brojne ljubitelje njegovih stihova. Kako je i recenzentkinja istakla, „njegova knjiga inspiriše da krenemo na sopstveno putovanje ka pravim vrednostima, ma koliko godina imamo“, a takva ohrabrenja među koricama u današnjem vremenu su preko potrebna.

D.Dimitrijević

Exit mobile version