Да сви ђаци у Србији уче из истих  књига као некада

0

ПЕТИЦИЈА:

Покрет за децу Три плус покренуо је  ових дана електронску петицију  под називом „ДА СВИ ЂАЦИ У СРБИЈИ УЧЕ ИЗ ИСТИХ КЊИГА КАО НЕКАДА“  на коју је подстакло актуелно дешавање кашњења испоруке уџбеника,материјално угроженој деци, трећем и сваком наредно рођеном детету у свим школама широм Србије од стране свих издавача и дистрибутера уџбеника.То је постало уобичајено за септембар и почетак школске године,иако је држава издвојила преко 500 милиона динара сходно одлуци Владе Републике Србије. Родитељи деце свих разреда, посебно првака, јавили су се Удружењу Три плус са молбом да се ова септембарска фарса прекине и да Покрет за децу Три плус апелује код надлежних органа у име свих вишедетних породица. Покрет за децу Три плус је реаговао обраћањем надлежнима из Министарства просвете али без конкретног одговора ђаци и ове године са кашњењем чекају своје књиге због издавача и дистрибутера књига као главних криваца.

Покрет Три плус сматра да је време да се успостави контрола над дистрибуцијом уџбеника која подразумева испоруку бар 15 дана пре почетка школске године. Потребно је вратити време када је књига из неког наставног предмета била иста за исти разред у свим школама било где у Србији. Књиге су имовина која се наслеђује и уколико би ђаци учили из истих књига као што су некад многе генерације њихових родитеља осим уштеде буџета учили би децу и поштовању традиције да се књига чува за брата, сестру, друга, следећег ђака..

Учили би децу да је књига највреднији поклон који можемо даривати и треба да је доступан свима. Напоменућемо и важну ставку да би тиме и држава уштедела финансијска средства која издваја за категорију деце која имају право на бесплатне уџбенике.

Петицију можете потписати преко следећег линка:

https://www.peticije.online/da_svi_djaci_u_srbiji_uce_iz_istih_knjiga_kao_nekada?a=2

Покрет за децу ТРИ ПЛУС

 

Facebook komentari

Leave A Reply