Članstvo Srbije u Eurotransplantu važna vest za pacijente koji čekaju transplantaciju

Vest da je Srbija primljena u Eurotransplant, organizaciju osam evropskih zemalja koje imaju zajedničke liste čekanja i koja povezuje donore sa primaocima organa, dočekana je kod nas sa velikom radošću, ali i olakšanjem za sve one koji čekaju na transplantaciju.

Velike zasluge za pozitivnu ocenu Srbije imala je i kampanja „Najvažniji poziv u životu“ koju već dve godine, kao partner, Ministarstva zdravlja sprovodi Hemofarm Fondacija.

„Ovo je jako dobra vest za sve nas, za našu zemlju i građane, a najviše od svih za one koji su na listama čekanja.  Utvrdila nas je u uverenju da smo prethodne godine bili na pravom putu. Ovo medjutim, nije kraj, sada je  najvažnije usvajanje novog  Zakona o transplantaciji organa,  kao i dalji rad na podizanju svesti društva i povećanju broja donora.

Članstvo u Eurotransplantu je veliko priznanje za napore Ministartsva zdravlja i zdravstvenih ustanova da ojačaju svoje kapacitete za transplantaciju i tako otvore vrata za ulazak našeg zdravstvenog sistema u sistem EU. Donorstvo kao tema od izuzetnog javnog značaja, postala je i naša lična misija, kaže Sanda Savić, direktorka centra korporativnih poslova i komunikacija i član UO Hemofarm Fondacije.

Tokom prošle godine kampanja „Najvažniji poziv u životu“ je serijom aktivnosti uspela da zainteresuje javnost za ovu važnu temu, a podršku kampanji pružile su i brojne ličnosti iz javnog života Srbije. Promoteri kampanje, naši sugrađani koji godine provode čekajući novi organ dali su snažna svedočenja o tome kako je živeti u iščekivanju donora i koliko je važno podržati novi Zakon o transplantaciji organa.

Srbije je zahvaljujući ovoj kampanji dobila i Nacionalni dan donora 6. jun, što je bio dobar uvod za vest koja je stigla iz sedišta Eurotransplanta.

Exit mobile version