Čitalački dani Karla Krisa i Valtera Klajna. Jevrejske izbeglice iz kladovskog transporta u Šapcu (1940–1941)

1

MUZEJU ŠABAČKIH JEVREJA

U utorak, 28. januara 2019, u 19 časova u Muzeju šabačkih Jevreja biće održano predavanje „Čitalački dani Karla Krisa i Valtera Klajna. Jevrejske izbeglice iz kladovskog transporta u Šapcu (1940–1941)“. Predavanje će održati dr Sanja Petrović Todosijević, istoričarka, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Pripadnici kladovskog transporta stigli su u Šabac u septembru 1940. godine u pokušaju da izbegnu nadirući progon evropskih Jevreja i nastane se u Palestini. Njihovo putovanje brodovima Dunavom neočekivano se zaustavilo u Kraljevini Jugoslaviji, u Kladovu, a Šabac je bio jedini grad spreman da primi preko 1.000 izbeglih Jevreja iz zapadne i centralne Evrope, kako bi u primerenijim uslovima sačekali nastavak svog putovanja.

Predavanje će se baviti iskustvom suživota jevrejskih izbeglica sa lokalnim stanovništvom. Bečlije iz transporta, Karl Kris i Valter Klajn bili su članovi i redovni korisnici Šabačke narodne knjižnice i čitaonice, te će kroz priču o njihovim danima u Šapcu publika saznati kako se odvijao svakodnevni život izbeglica do trenutka u kojem su stradali i Kris i Klajn i najveći deo Jevreja iz kladovskog transporta.

Dr Sanja Petrović Todosijević je naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije. Bavi se društvenom istorijom Srbije i Jugoslavije u periodu posle Drugog svetskog rata i istorijom Drugog svetskog rata, s posebnim osvrtom na masovne zločine i Holokaust. Jedna je od osnivačica Centra za jugoslovenske studije i članica Radne grupe Republike Srbije za obnovu bivšeg jugoslovenskog paviljona u Državnom muzeju Aušvic Birkenau. Jedna je od autorki izložbe „Poslednje odredište Aušvic“ koja je 2015. godine organizovana u Istorijskom muzeju Srbije.

Facebook komentari

Discussion1 Comment

Leave A Reply