Ciklus predavanja „Širimo znanje“

Predavanje Stefana Žarića, istoričar umetnosti MA

 Narodni muzej Šabac započinje ciklus predavanja „Širimo znanje“ u ponedeljak, 18. marta 2019. godine, u 19 časova, gostovanjem mladog istoričara umetnosti Stefana Žarića koji će publici govoriti o visokoj modi u stvaralaštvu Milene Pavlović Barili.

Ciklus predavanja „Širimo znanje“  odvijaće se dinamikom od dva predavanja mesečno. Predavači će biti, kako naši kustosi, koji će publiku upoznavati sa novim saznanjima do kojih dolaze u svojoj oblasti rada, tako i gostujući stručnjaci, čija znanja izazivaju nove pomake u tumačenju pojava kojima se bavi i naš Muzej.

Predavanja su zamišljena kao živa komunikacija između predavača i publike, tokom koje će publika biti u prilici da postavlja pitanja i iznosi komentare, te na taj način formira svoje stavove u vezi sa aktuelnom temom.

Ovim predavanjima Narodni muzej Šabac ispunjava jednu od osnovnih misija muzeja – edukaciju.

 

Između mode i umetnosti: Visoka moda u stvaralaštvu Milene Pavlović Barilli

Stefan Žarić (1991) se bavi proučavanjem mode i dizajna, te afirmacijom muzeologije mode u Srbiji, i srpskog modnog nasleđa na međunarodnom nivou. Nakon studija u SAD i Estoniji, realizuje autorski projekat Maison Barilli: Belgrade / New York, te publikaciju Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti o modnim ilustracijama Milene Pavlović Barilli. Laureat je 50. jubilarne nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti i nagrade Mladi Heroj kulture i umetnosti. Za svoje angažmane na polju proučavanja mode nagrađen je stipendijom londonske Asocijacije istoričara mode, te grantom ICOM-ovog Komiteta za Kostim zahvaljujući čemu je svoje istraživanje predstavio u Ujedinjenom Kraljevstvu odnosno Japanu.

 

 

Exit mobile version