„Cerski marš“ ove godine u izmenjenom formatu

Manifestacija će biti održana 16. avgusta

Manifestacija „Cerski marš“ biće održana 16. avgusta, ali zbog kovida- 19 bez njene glavne odlike- masovnog okupljanja građana. Predsednik istoimenog Udruženja Božidar Katić rekao je na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak u dvorištu Gradske kuće da će za događaje kojima se čuva tradicija biti obezbeđen uživo prenos na Fejsbuk stranici udruženja. 

-Brojnost kao osnovna odlika manifestacije ne dolazi u obzir, a ona je bila očigledna kroz prijave. Prvog dana kada smo otvorili prijave putem Fejsbuk stranice i telefona, dobili smo 527 prijava. Apsolutno je jasno da ne postoji mogućnost da u skraćenoj formi održimo „Cerski marš“ i da iskontrolišemo broj ljudi- istakao je Katić.

Ovogodišnjim programom predviđen je pomen za žrtve i junake Cerske bitke i civilne žrtve grada Šapca u porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u osam ujutru.

-Kratko ćemo se podsetiti svega što se desilo. Apelujem na građane da se ne skupljamo, mi ćemo obezbediti za sve ove događaje uživo prenos putem Fejsbuk stranice Cerski marš. Nemojte dolaziti, neće biti dovoljno mesta, biće ograničena i obeležena mesta za stajanje i ona su već popunjena. Posle toga, delegacija udruženja obići će sve spomenike u našem gradu u vezi sa Velikim ratom. U 15 sati planiramo da 10 ljudi koji će poštovati razmak uđu peške od table Tekeriš do spomen- kompleksa na Tekerišu. Tu će biti održan pomen junacima Cerske bitke. Predstavnici Udruženja građana „Cerski marš“ i ostalih udruženja, moći će da po redosledu koji će im biti javljen polože vence uz poštovanje preventivnih mera. Imaćemo kratku priču o Cerskom maršu i Milan Bogojević, autor romana „Milnuka Savić: Ordenje i ožiljci“, govoriće o njoj kao najboji poznavalac života i dela srpske heroine i za to će biti obezbeđen prenos- istakao je predsednik Udruženja „Cerski marš“.

On je pozvao sve zaintersovane da tog dana ne stvaraju gužvu, već da iskoriste to vreme da sa svojim porodicama odu do Cera, posete spomen- kompleks i prošetaju tom planinom u malim grupama, poštujući sve mere zaštite od kovida- 19.

Prijave za manifestaciju ove godine su počele 1.juna i za dve nedelje, pre nego što je proces obustavljen zbog epidemije, prijavila se 1.241 osoba.

D.Dimitrijević

Exit mobile version